νέες ρυθμίσεις στην εφορία

Με τις νέες ρυθμίσεις εισάγεται ένα πλέγμα παρεμβάσεων για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων -επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων- που συσσώρευσαν φορολογικές οφειλές ή έχασαν ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης οφειλές.

Ρυθμίζονται οφειλές της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε όσους είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες ρυθμίσεις αλλά δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν να ξαναπιάσουν το νήμα της κανονικότητας και να επανενταχθούν σε αυτές.

Παρέχονται λύσεις όχι μόνο για οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο του lockdown, αλλά και για οφειλές πριν και μετά από αυτό.

Το σχεδιάγραμμα των νέων μέτρων

Οι νέες παρεμβάσεις κινούνται σε τρεις άξονες:

  • Νέα ρύθμιση για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020
  • Αναβίωση της προϋπάρχουσας ρύθμισης για οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισής τους και την έχασαν το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020
  • Ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Τι προβλέπεται για τις οφειλές μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου

Οι οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021. Προφανώς τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού και αξιοποίησαν την δυνατότητα αναστολής δεν θα μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές αυτές αμέσως μετά τη λήξη της.

Με τη νέα παρέμβαση δίνεται στους οφειλέτες η δυνατότητα να εντάξουν τις εκκρεμότητές τους αυτές σε μια νέα ρύθμιση, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, από τον Μάιο του 2021, αποπληρώνοντάς σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με επιτόκιο της τάξεως του 2,5%.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων, για όλες τις τρέχουσες αρρύθμιστες οφειλές τους. Αλλά και πληττόμενοι από την πανδημία οι οποίοι είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τους δόθηκε αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 για τις δόσεις Μαρτίου έως Ιουνίου 2020, θα στηριχθούν. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

Για όσους δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε προηγούμενες ρυθμίσεις

Όλοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020. Οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

Επίσης, όλοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Αποπληρωμή δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Οι οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, η οποία φτάνει σε ποσοστό μέχρι και το 100%.

Καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τον «Ιανό»

Η αποζημίωση των πληγέντων ξεκινά άμεσα, μέσω του gov.gr. Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, τέθηκε σε λειτουργία το ianos-aid.services.gov.gr για την άμεση καταβολή της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες από την κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να καταβληθούν 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων και 8.000 ευρώ στις πληγείσες επιχειρήσεις. Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί άμεσα με τη μορφή επιδόματος.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι εξαιρετικά απλή και απαιτείται μόνο η συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας στο gov.gr με τη χρήση κωδικών Taxisnet. Θα ακολουθεί έλεγχος για την ακρίβεια των δηλώσεων.

Επίσης, στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής της πολιτείας στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα συνδράμει τις εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις, χορηγώντας κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς κάθε κτηρίου.

Πηγή: economico.gr