Όλη η χώρα μία ηλεκτρονική εφορία με 100% ψηφιακές συναλλαγές

Από την πρώτη εφορία που συστάθηκε στο ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα έχουν περάσει 168 χρόνια. Από την εποχή εκείνη έχουν αλλάξει πολλά και πλέον είμαστε ένα βήμα πριν από την έναρξη της πλήρους αυτοματοποιημένης και ψηφιακής εφορίας.

Το 1845 ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για την ίδρυση φορέα οικονομικών συνδιαλλαγών (εφορία), ωστόσο οι εφορίες επί της ουσίας λειτούργησαν αρκετά αργότερα και συγκεκριμένα το 1854.

Σε κάθε επαρχία συστάθηκε μια εφορία για τη διευκόλυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα στη χώρα λειτουργούσαν περισσότερες από 300 εφορίες.

Από το 2011 με την εξέλιξη της τεχνολογίας ξεκίνησε η μείωσή τους για να φθάσουν σήμερα στις 100 και όπως όλα δείχνουν πιθανόν να συρρικνωθούν περαιτέρω. Και αυτό καθώς σχεδιάζεται η πλήρως αυτοματοποιημένη και ψηφιακή εφορία.

Μετά την ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης ξεκίνησε σταδιακά η ανάπτυξη ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Στο 100% η ψηφιακή εξυπηρέτηση στην επόμενη διετία 

Την τελευταία διετία λόγω της υγειονομικής κρίσης, σε χρόνο… μηδέν δημιουργήθηκαν νέες εφαρμογές, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη μετάβασης στην εφορία. Στην επόμενη διετία η ψηφιακή εξυπηρέτηση θα έχει φθάσει το 100%, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Τελειώνει παράλληλα η τοπική αρμοδιότητα των εφοριών, καθώς οι επιχειρήσεις δεν θα ανήκουν φορολογικά σε κάποια γεωγραφική περιοχή, αλλά θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Στόχος της νέας ψηφιακής εφορίας είναι η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την εφορία για πληρωμές, συμψηφισμούς και επιστροφές φόρων, υποβολή δηλώσεων και μεταβιβάσεων ακινήτων, έναρξη, διακοπή και μεταβολή επαγγελματικής δραστηριότητας και έκδοση πιστοποιητικών και εγγράφων.

Ποιες δράσεις ενεργοποιούνται μέσα στο 2022

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή της Κυριακής, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός του τρέχοντος έτους ενεργοποιούνται:

1. Πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών φόρου με υλοποίηση ψηφιακής διαδικασίας κεντρικών επιστροφών φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, που είναι ενήμερα χωρίς αίτηση.

2. Δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής υποβολής δηλώσεων λοιπών φόρων, που υποβάλλονται χειρόγραφα.

3. Ολοκλήρωση λειτουργίας myDATA και προσυμπλήρωση δηλώσεων από τα στοιχεία του myDATA.

4. Αυτόματη ενημέρωση βάσης μητρώου φορολογουμένων μέσω διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

5. Αναδιοργάνωση – αναβάθμιση του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) (τηλεφωνικό κέντρο – διαδικασία εξυπηρέτησης).

6. Επέκταση των υπηρεσιών «Τα αιτήματά μου» και «Τα ραντεβού μου» στα τελωνεία.

7. Διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.

8. Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και σήμανση των εγγράφων της ΑΑΔΕ με QR Code για την επαλήθευση της εγκυρότητάς τους.

9. Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιάς.

10. Αυτόματη ενημέρωση Ε9 για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω του myProperty και ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία.

11. Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου χρηματικής δωρεάς και γονικής παροχής.

12. Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου κερδών από τυχερά παίγνια και της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

13. Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής, με κριτήριο το προφίλ οφειλετών.

14. Πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους, χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε διοικητικής διαδικασίας.

15. Ψηφιοποίηση του φορολογικού μητρώου. Εναρξη και μεταβολή νομικών οντοτήτων που δεν συστήνονται στο ΓΕΜΗ. Διακοπή υπό ίδρυση νομικών οντοτήτων. Μεταβολές και διαγραφή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που συστήνονται στο ΓΕΜΗ.

Εκτός από τις εφαρμογές για την εξυπηρέτηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων καθιερώνονται αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το σχέδιο για περιορισμό της φοροδιαφυγής 

Η εφορία θα αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA) για ελεγκτικούς σκοπούς με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, το σχέδιο περιλαμβάνει αυτόματες κατασχέσεις για χρέη και επιτόπιους ελέγχους με τάμπλετ, μέσω των οποίων θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

• Πιλοτική ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω τάμπλετ (ElenxisLive) – Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου – Ψηφιακή έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους.

Επί της ουσίας, μέσω του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος φορολογίας, θα υποστηρίζονται πλήρως η διαχείριση των υποθέσεων ελέγχου, η άμεση πρόσβαση για λόγους ελέγχου σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογουμένων, η αυτοματοποίηση των διασταυρώσεων, η αυτοματοποίηση της σύνταξης των φύλλων και των αναφορών ελέγχου, καθώς και η υποστήριξη των ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr