Όσο περνά ο καιρός τόσο αποκαλύπτονται περισσότερα στοιχεία για το μυστηριώδες μαχητικό 6ης γενιάς, το οποίο η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδίασε και κατασκεύασε σε μορφή πρωτοτύπου μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

«Οικογένεια συστημάτων»

Η πλατφόρμα που ονομάζεται Εναέρια Υπεροχή Επόμενης Γενιάς (Next Generation Air Dominance-NGAD), φαίνεται ότι πλέον βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ χρειάζεται περισσότερα χρήματα, ώστε το σχέδιο να προχωρήσει κανονικά. Έτσι, ο Α/ΓΕΑ των ΗΠΑ, σμήναρχος Τσαρλς Μπράουν ο Νεώτερος παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και αποκάλυψε νέα στοιχεία για το υπό κατασκευή μαχητικό.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι το NGAD αποτελεί μια «οικογένεια συστημάτων» στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το αεροσκάφος που θα αντικαταστήσει σταδιακά το F-22, σύμφωνα και με τα πλάνα της Αεροπορίας, η οποία θέλει να περιορίσει τον αριθμό των τύπων μαχητικών που διαθέτει σήμερα. Ο όρος «οικογένεια συστημάτων» σημαίνει ότι γύρω από το αεροσκάφος θα αναπτυχθούν και άλλα οπλικά συστήματα, όπως Μη Επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά

Επιστρέφοντας στο αεροσκάφος, ο Μπράουν περιέγραψε κάποια από τα χαρακτηριστικά του, τα οποία είναι όντως εντυπωσιακά: κυρίως θα είναι μαχητικό εναέριας υπεροχής όπως το F-22 (που σημαίνει ότι θα είναι υπερταχύ, υπερευέλικτο και stealthy), αλλά θα διαθέτει και δυνατότητες κρούσης επίγειων στόχων, τόσο για να αυξηθεί η επιβίωσή του σε περίπτωση σύγκρουσης, όσο και για αυξημένη συνεργασία με τα άλλα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης, θα μπορεί να μεταφέρει περισσότερα όπλα από το F-22 και περισσότερα καύσιμα, προκειμένου να «οπτιμαριστεί» για πιθανή σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ στο επίκεντρο των «παιχνιδιών πολέμου» που εξετάζουν έχουν το ενδεχόμενο εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν. Όμως, τα πράγματα μοιάζουν ακόμα πιο σύνθετα από απλά τεχνικά χαρακτηριστικά.

Ίδιο μαχητικό, δύο εκδόσεις

Οι πληροφορίες θέλουν το NGAD να παράγεται σε δύο εκδόσεις: μία σχεδιασμένη για μεγαλύτερη εμβέλεια και περισσότερα όπλα, για επιχειρήσεις στον Ινδο-Ειρηνικό, και μία σχεδιασμένη για μικρότερες αποστάσεις, που θα ταιριάζει επιχειρήσεις στην Ευρώπη, μια προοπτική ιδιαίτερα πρωτοποριακή, καθώς ως σήμερα οι «παραλλαγές» των μαχητικών αφορούσαν κυρίως τα οπλικά συστήματα που μπορούσαν να μεταφέρουν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πολεμική Αεροπορία ζήτησε από το Κογκρέσο για το δημοσιονομικό έτος 2022 το ποσό των 1,5 δισ. δολαρίων για το πρόγραμμα ανάπτυξης του NGAD, ποσό αυξημένο κατά 623 εκατ. δολάρια σε σχέση με προηγούμενες χρήσεις. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση του NGAD θα είναι η Lockheed Martin, κατασκευάστρια του F-22 και του F-35, αλλά και του πρώτου stealth μαχητικού, του περίφημου F-117.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr