Η Ρωσία πρόσθεσε αυτό που χαρακτηρίζει «κίνημα ΛΟΑΤΚΙ» στον κατάλογο με τις εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η απόφαση αυτή συμβαδίζει με απόφαση του ρωσικού Ανώτατου Δικαστηρίου τον περασμένο Νοέμβριο που έκρινε ότι οι ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ θα πρέπει να χαρακτηριστούν εξτρεμιστές, μια κίνηση που εκπρόσωποι ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε συλλήψεις και διώξεις.

Ο κατάλογος τελεί υπό την εποπτεία μιας υπηρεσίας που ονομάζεται Rosfinmonitoring, η οποία έχει την εξουσία να «παγώσει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς 14.000 και πλέον ανθρώπων και οντοτήτων που έχουν χαρακτηριστεί εξτρεμιστές και τρομοκράτες. Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται από την αλ Κάιντα και τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Meta έως συνεργάτες του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Η «στροφή Πούτιν»

Η νέα καταχώρηση αναφέρεται στο «διεθνές κοινωνικό κίνημα ΛΟΑΤΚΙ και τις διαρθρωτικές του μονάδες», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Στο πλαίσιο της στροφής, υπό τον πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προς αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως οικογενειακές αξίες που έρχονται σε αντίθεση με συμπεριφορές και στάσεις στην «παρακμάζουσα» Δύση, η Ρωσία έχει υιοθετήσει πιο αυστηρούς περιορισμούς την τελευταία δεκαετία σε ό,τι αφορά τις εκφράσεις σεξουαλικού προσανατολισμού και την ταυτότητα φύλου. Μεταξύ άλλων μέτρων, έχει περάσει νόμους που χαρακτηρίζουν παράνομη την προώθηση «μη παραδοσιακών» σεξουαλικών σχέσεων και έχει απαγορεύσει τη νομική ή ιατρική αλλαγή φύλου.

Η Ρωσία απαγόρευσε αυτό που αποκαλεί «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» μεταξύ των ενηλίκων το 2022, επεκτείνοντας έναν προηγούμενο νόμο που την απαγόρευε μεταξύ των ανηλίκων. Αυτό ουσιαστικά απαγόρευσε οποιαδήποτε αναπαράσταση «μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» στο κοινό και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σημειώνεται, δε, ότι ρωσικό δικαστήριο διέταξε την Τετάρτη την προφυλάκιση δύο υπαλλήλων ενός γκέι μπαρ, κατηγορώντας τους για οργάνωση «εξτρεμιστικής οργάνωσης», η πρώτη τέτοια υπόθεση μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr