Πολύ βαθύτερα φαίνεται ότι είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συνασπισμός έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, από το να οριστεί ο αντίπαλος του Τούρκου προέδρου για τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Και, πλέον, φαίνεται ότι το… καπάκι έσκασε.

Η επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος IYI (Καλού Κόμματος) της Τουρκίας Μεράλ Ακσενέρ ανακοίνωσε ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης των έξι κομμάτων της χώρας δεν αντικατοπτρίζει πλέον την εθνική βούληση, σηματοδοτώντας την αποχώρηση του κόμματός της από την ομάδα ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Η Ακσενέρ είπε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι οι προτεινόμενοι προεδρικοί υποψήφιοι του Κόμματος IYI, οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, δεν έγιναν δεκτοί από τα άλλα πέντε κόμματα.

Μεγάλες δυσκολίες

Τα άλλα κόμματα της συμμαχίας συμφώνησαν στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως κοινό υποψήφιο για να αμφισβητήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Μετά από σύσκεψη την Πέμπτη, η συμμαχία είχε πει ότι θα ανακοινώσει τον κοινό υποψήφιο της τη Δευτέρα που θα αναμετρηθεί με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, με λίγο περισσότερο από δύο μήνες πριν από τις κάλπες.

Ωστόσο, η αποχώρηση Ακσενέρ μπορεί τώρα να κάνει ακόμη πιο δύσκολο για την αντιπολίτευση να νικήσει τον Ερντογάν. Η αντιπολίτευση απέτυχε στις προηγούμενες εθνικές ψηφοφορίες να θέσει σοβαρή πρόκληση στον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για δύο δεκαετίες, αλλά ο οποίος είδε τη δημοτικότητά του να υποχωρεί εν μέσω κρίσης του κόστους ζωής, ακόμη και πριν από τους σεισμούς του περασμένου μήνα που σκότωσαν τουλάχιστον 45.000 ανθρώπους στην Τουρκία.

Διχόνοια

Ο Ερντογάν «έδειξε» ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, τηρώντας το προηγούμενο σχέδιο για την ψηφοφορία, απτόητος από τους σεισμούς και την κριτική για την αντίδραση της κυβέρνησής του. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο Μανσούρ Γιαβάς, οι δήμαρχοι του CHP της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας αντίστοιχα, έχουν συζητηθεί ως υποψήφιοι και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη απόδοση από τον Κιλιτσντάρογλου έναντι του Ερντογάν.

Η αντιπολίτευση της Τουρκίας συνεργάστηκε πιο στενά μετά την επιτυχία της να πάρει τον έλεγχο μεγάλων δήμων, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, από το Κόμμα AKP του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές του 2019. Αλλά η διχόνοια μέσα στη συμμαχία της αντιπολίτευσης έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά της να κεφαλαιοποιήσει τη διάβρωση της δημοτικότητας του Ερντογάν που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Η αντίδραση του Κιλιτσντάρογλου

Σε μια πρώτη δήλωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ειπε ότι «κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί. Όλα θα τακτοποιηθούν», μια δήλωση που ερμηνεύεται ως μήνυμα προς την αρχηγό του Καλού Κόμματος ότι «αν θέλει να φύγει, ας φύγει». Αναλυτές που πρόσκεινται στο CHP αλλά και δημοσκόποι που αναλύουν γενικά το ασταθές πολιτικό τοπίο στην Τουρκία πριν από τις εκλογές, θεωρούν ότι η κίνηση της Ακσενέρ αποτελεί «πολιτική αυτοκτονία».

Κι αυτό καθώς εκτιμούν ότι ύστερα από την αποχώρηση της το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θα στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου όπως και το αριστερό Εργατικό Κόμμα. Ωστόσο, κυκλοφορούν σενάρια ότι η Ακσενέρ μπορεί να προσχωρήσει στη Συμμαχία του προέδρου Ερντογάν και τα πιο ακραία σενάρια αναφέρουν ότι μπορεί ο Ερντογάν να αντικαταστήσει τον εταίρο του Μπαχτσελι με την ισχυρότερη Ακσενέρ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr