εμβόλια Ευρώπη

Ολοκληρωτικός πόλεμος ξεσπά πλέον στην Ευρώπη για τα εμβόλια, με το Βερολίνο να δίνει το σύνθημα μετωπικής σύγκρουσης με την AstraZeneca.

Η Γερμανία «έκοψε» την έγκριση του εμβολίου της εταιρίας για τις ηλικίες άνω των 65 ετών, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προειδοποιεί τις φαρμακευτικές εταιρίες με χρήση «νομικών μέσων».

Η απόφαση της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμών ήρθε μία ημέρα μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων Κομισιόν-ΑstraZeneca για τον αριθμό των δόσεων που θα παραδώσει στην Ευρώπη η εταιρία, αλλά και την παραμονή της συνεδρίασης του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων) για την έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης (AsraZeneca).

BBC: Ούτε ο ΕΜΑ θα εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών

Σύμφωνα με το BBC, το γερμανικό «μπλόκο» αποτελεί πρόκριμα της απόφασης και του ΕΜΑ, ο οποίος όπως μεταδίδει «είναι απίθανο να εγκρίνει την χρήση του σε άτομα άνω των 65 ετών λόγω υποεκπροσώπησης αυτής της πληθυσμιακής ομάδας στις κλινικές δοκιμές».

Την γερμανική απόφαση είχαν ουσιαστικά προαναγγείλει, με δύο παράλληλα δημοσιεύματα, οι εφημερίδες Bild και Handelsblatt, οι οποίες είχαν γράψει ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Βερολίνο: Μόλις στο 8% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγάλες ηλικίες

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι 8%.

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Τα δημοσιεύματα είχε αποκρούσει ως αναληθή η AstraZeneca: «Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», δήλωσε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας στο AFP.

Η σύγκρουση με την AstraZeneca ξέσπασε μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι θα μειώσει έως και 60% τις δόσεις που θα παραδώσει στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο, λόγω προβλημάτων στην παραγωγική αλυσίδα.

Μέτωπο και με την Pfizer

Ανοιχτά ζητήματα παραμένουν και μεταξύ Κομισιόν και Pfizer, η οποία επίσης έχει προχωρήσει σε μείωση των παραδόσεων, με τις διαρροές από τις Βρυξέλλες να χρεώνουν στις δύο εταιρίες εξαπάτηση προκειμένου να προμηθεύσουν με περισσότερα εμβόλια την Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στον αντίποδα, οι φαρμακοβιομηχανίες υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση καθυστέρησε στις διαπραγματεύσεις και υπέγραψε τα συμβόλαια για την προμήθεια των εμβολίων τρεις μήνες μετά την Βρετανία.

Με νομική μάχη προειδοποιεί ο Σαρλ Μισέλ

Σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε ότι η ΕΕ οφείλει να εξετάσει νομικά μέσα για να διασφαλίσει την τροφοδοσία της σε εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία πρέπει να λάβει βάσει συμβολαίου, εάν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις αποτύχουν.

“Υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του θέματος με τις εταιρείες μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης”, δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ σε επιστολή του της 27ης Ιανουαρίου προς τους 27 ηγέτες της Ενωσης.

“Ωστόσο, εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές και να κάνουμε χρήση όλων των νομικών μέσων και των μέτρων επιβολής που έχουμε στην διάθεσή μας σύμφωνα με τις Συνθήκες”, καταλήγει.

Πηγή: economico.gr