Όλη τη νύχτα επιχειρύσαν στα πύρινα μέτωπα της Πεντέλης πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, δυνάμεις της αστυνομίας, του στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές. Ήταν μια άνιση μάχη με τις φλόγες στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι και γρήγορα επεκτάθηκε σε περιοχές όπως το Ντράφι, η Ανθούσα, η Διώνη, το Δασαμάρι, η Παλαιά Πεντέλη και ο Γέρακας. Η φωτιά πήρε αμέσως διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων και οι φλόγες βρέθηκαν στις αυλές των σπιτιών.
- Στις 02:30 τη νύχτα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, είπε ότι καίγονται σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει εικόνα για το πόσα είναι αυτά, αλλά και για το μέγεθος των ζημιών.
Λίγο μετά τη 03:00, τα πλέον επικίνδυνα σημεία της φωτιάς εντοπίζονταν στην Πεντέλη στην κορυφογραμμή προς την πλευρά του Αγίου Πέτρου, όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης προς Βριλήσσια, τη Διώνη και την Ανθούσα, όπου εξαιτίας της διαρκούς εναλλαγής και ενίσχυσης των ανέμων υπήρξαν αναζωπυρώσεις, ενώ παράλληλα κατευθυνόταν προς την ανατολική πλευρά του Γέρακα, πλησιάζοντας την Αττική Οδό, και αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, πολλές από τις οποίες έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.
Το ευτύχημα είναι, πάντως, πως – τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές – δεν έχει σημειωθεί κάποιος τραυματισμός ούτε υπάρχει αναφορά για εγκλωβισμένους, παρά μόνο υλικές ζημιές σε κάποια σπίτια. Έως τις πρωινές ώρες δεν είχαν διακομιστεί στα νοσοκομεία πολίτες με προβλήματα. Οι νοσοκομειακές μονάδες βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή.Επίσης, για προληπτικούς λόγους έγινε εκκένωση του νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης», αλλά και του Νταού Πεντέλης, με δεκάδες παιδιά και προσωπικό να μεταφέρονται ασφαλή σε άλλα νοσοκομεία.
- Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν πάλι να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιπτάμενοι χειριστές ενημέρωσαν πως σε τόσο μικρή περιοχή ήταν τόσα πολλά τα εναέρια μέσα που η ασφάλεια των πτήσεων ήταν σε οριακό σημείο.
Πολύ ειδική περίπτωση πυρκαγιάς αυτή στην Πεντέλη
Ειδικοί εξηγούν ότι είναι μια πολύ ειδική περίπτωση πυρκαγιάς αυτή στην Πεντέλη. Ο βασικότερος λόγος είναι πως η ένταση του αέρα αυξομειώνεται διαρκώς και οι άνεμοι αλλάζουν κατεύθυνση ανά πάσα στιγμή, δημιουργώντας ένα απρόβλεπτο μέτωπο, ήδη εκτεταμένο, το οποίο τρέχει πολύ γρήγορα από τη μια περιοχή στην άλλη.
Η Πεντέλη χαρακτηρίζεται από ένα πολυσκελές ανάγλυφο με πολλαπλές ”μορφολογικές ταπεινώσεις” αλλά και υψώματα. Την ίδια στιγμή, οι αστικός ιστός μπλέκεται έντονα με τον δασικό, κάτι που δυσκολεύει επιχειρησιακά την κατάσβεση, γιατί το μέτωπο διασπάται και αλλάζει διαδρομές. Η πυρκαγιά εξελίχθηκε γρήγορα και άσχημα και μόνο με εναέρια μέσα μπορεί να τιθασευθεί.
Οι αλλαγές των ανέμων είναι συνεχόμενες και δημιουργούν νέες εστίες
Αργά χθες τη νύχτα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας δήλωσε: «Από τη μια πλευρά οι άνεμοι φυσούν δυτικά και από την άλλη ανατολικά. Οι εναλλαγές είναι σταδιακές και συνεχόμενες και οι εστίες δημιουργούν νέες εστίες». Και τόνισε: «οπουδήποτε υπάρχει δρόμος, έχει μπει πυροσβεστικό όχημα και οπουδήποτε υπάρχει ανοιχτή δίοδος έχουν μπει πεζοπόρα τμήματα και στήνονται εγκαταστάσεις για να σβήσουμε ό,τι υπάρχει σε ενεργό μέτωπο»
- Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το βράδυ της Τρίτης τηλεδιάσκεψη, από το Μέγαρο Μαξίμου, με το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και έκτοτε ενημερώνεται αναλυτικά και συστηματικά για την εξέλιξη της πύρινης λαίλαπας και το σχέδιο αντιμετώπισής της. Στο “Συντονιστικό Επιτελείο” βρίσκεται πλειάδα συναρμοδίων υπουργών.


Πηγή: economico.gr