Απόδοση ομολόγων

Υποχώρησαν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ ακολουθώντας τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ, με την προσοχή να εστιάζεται στους αξιωματούχους της ΕΚΤ και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στο 2,49%, αφού υποχώρησε εννέα μονάδες βάσης τη Δευτέρα.

Σε πτώση και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, αφότου το μέλος του δ.σ. της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε 3,5 μονάδες βάσης στο 4,35%.

Οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αφού άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη της δεκαετίας τον Οκτώβριο, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει κάνει λιγότερο πιθανές τις περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έχει υποχωρήσει από το υψηλό 12ετίας, του 3,024%, που άγγιξε στις αρχές Οκτωβρίου.

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε 4,5 μονάδες βάσης, στο 4,25%, αφού είχε υποχωρήσει 10 μονάδες βάσης τη Δευτέρα. Το spread έναντι του γερμανικού ενισχύθηκε ελαφρώς στις 175 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 3,74% με το spread στις 125 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 3,17%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα 135 εκατ. ευρώ.

Στρατηγικοί αναλυτές της Societe Generale εκτιμούν ότι η άνοδος των spread θεωρείται πιθανή επειδή αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να συζητούν περισσότερο για τις διακρατήσεις των ομολόγων στο πανδημικό πρόγραμμα. Το χρέος που λήγει από το πανδημικό πρόγραμμα επανεπενδύεται αυτή τη στιγμή, προσφέροντας στήριγμα στις αγορές κρατικού χρέους του ευρώ.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στην Ευρωζώνη θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη, με αναλυτές να τον τοποθετούν στο 2,7% από το 2,9% του Οκτωβρίου. Αύριο θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, ενώ την Πέμπτη θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία για το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών, τα οποία παρακολουθούνται στενά από την Fed.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr