ΟΟΣΑ

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας από 2,4% εφέτος σε 2,0% το 2024, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του – Economic Outlook – στην οποία εκτιμά πως το 2025 η εγχώρια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,4%.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης στην Ελλάδα αναμένεται να επιβραδυνθεί λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης και των ζημιών από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, αλλά θα ενισχυθεί σταδιακά στο βαθμό που θα μειώνεται ο πληθωρισμός και καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης θα στηρίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά σε 1,4% το 2024 και σε 1,6% το 2025, από 3,1% το 2023.

Λιγότερες επενδύσεις και εξαγωγές το 2024

Η βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον και η αύξηση των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. καθώς και η ενίσχυση των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας θα στηρίξουν τις επενδύσεις και τις εξαγωγές της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,2% το 2024 και κατά 6,2% το 2025 μετά από αύξηση 6,4% εφέτος, ενώ οι Ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,9% και κατά 3,3%, αντίστοιχα (+3,1% εφέτος). “Η διευθέτηση των σημερινών καθυστερήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσει τις επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν από 1% του ΑΕΠ εφέτος σε 2% το 2025”, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Βραδεία η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα

Για τον εγχώριο πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ αναφέρει, ότι η μείωσή του θα είναι βραδεία λόγω μισθολογικών πιέσεων, καθώς παρά την ανεργία, καταγράφονται ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό σε ορισμένους τομείς της Ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) της Eurostat, ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει από 4,3% σε μέσο επίπεδο το 2023, σε 2,8% το 2024 και περαιτέρω σε 2,4% το 2025. Ο δομικός πληθωρισμός – δεν περιλαμβάνει τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού – αναμένεται να υποχωρήσει από 5,7% εφέτος, σε 3,2% το 2024 και σε 2,5% το 2025. Για τους μισθούς, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως αυξήθηκαν 4,3% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο 2023. “Ένας πιο επίμονος πληθωρισμός ή νέες διαταραχές στην ενέργεια και στην προσφορά, αποτελούν βασικούς κινδύνους και θα μπορούσαν να μειώσουν την κατανάλωση και την αύξηση των επενδύσεων”, τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Προτεραιότητα σε μεταρρυθμίσεις βελτίωσης της παραγωγικότητας εργασίας

Ο Οργανισμός  επισημαίνει, ότι με την παραγωγικότητα της εργασίας να παραμένει χαμηλή στην Ελλάδα, η βελτίωσή της θα πρέπει να αποτελέσει μεταρρυθμιστική προτεραιότητα, ούτως ώστε να αρθούν τα εμπόδια σε επενδύσεις, ιδιαίτερα στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης. Όμως, προτεραιότητα χρειάζεται και στη βελτίωση των επαγγελματκών δεξιοτήτων, ώστε να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο και να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες υπερτονίζουν την ανάγκη προσαρμογής σε ένα θερμότερο κλίμα, κυρίως με τη διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης των ακινήτων. “Η προώθηση ευρύτερης ασφάλισης για όλα τα κτίρια θα μπορούσε να περιορίσει το μέγεθος των δημοσιονομικών υποχρεώσεων από τα όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανοικοδόμησης μετά τις ζημιές”, αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

Αυξανόμενα τα πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα – πάντα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – από 1,1% του ΑΕΠ εφέτος, σε 2,1% το 2025, εξέλιξη που θα συμβάλει στην ταχεία απομείωση του δείκτη δημοσίου χρέους από 163% του ΑΕΠ εφέτος σε 152% το 2025. Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ δεν παραλείπει να επισημάνει πως το επίπεδο του δημόσιου χρέους παραμένει υψηλό, παρά την ευπρόσδεκτη βελτίωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ. Για τον διεθνή οργανισμό, η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμη βάση, ταυτόχρονα με μια ισχυρή ανάπτυξη, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων και η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων για την ενέργεια και τα τρόφιμα, οι οποίες ανέρχονται σε 1% του ΑΕΠ το 2023, δημιούργησαν “δημοσιονομικό χώρο” για νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό. “Μέτρα ύψους 0,7% του ΑΕΠ το 2023 και 1,1% το 2024 αυξάνουν τα εισοδήματα των συνταξιούχων, των δημοσίων υπαλλήλων και των ομάδων με χαμηλό εισόδημα, αν και οι παλαιότερες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να συγκρατήσουν τις δημόσιες δαπάνες”, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, για να προσθέσει πως οι δημόσιες δαπάνες για αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στην Ελλάδα το 2023 εκτιμώνται σε 0,3% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr