ΟΟΣΑ: Στα ύψη η φορολόγηση της κατανάλωσης στην Ελλάδα

Οι υψηλοί φόροι κατανάλωσης και κυρίως ο υψηλός ΦΠΑ 24% κατατάσσει την Ελλάδα στην 25η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, που δημοσίευσε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το Tax Foundation. Ωστόσο στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων η χώρα μας εμφανίζει χαμηλούς συντελεστές και κατατάσσεται στην 8η θέση.

Για το 2023 η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 61,4 στον Δείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, σημειώνοντας πτώση κατά 1,5 μονάδες.

Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες, κατατάσσεται: 

  • στη 19η θέση στην εταιρική φορολόγηση,
  • στην 8η θέση στη φορολόγηση φυσικών προσώπων,
  • στην 33η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης,
  • στην 28η θέση στους φόρους επί της ιδιοκτησίας,
  • και στην 23η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.
Η Ελλάδα «κάτω από την βάση» στη φορολογική ανταγωνιστικότητα-1

Τελευταία η Ελλάδα στην ανάκτηση κόστους από τις επιχειρήσεις

Επιπλέον η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση του ΟΟΣΑ στην ανάκτηση κόστους, δείκτης που εξηγεί την ικανότητα των επιχειρήσεων να ανακτήσουν το κόστος της επένδυσής τους. Ο εκ των συντακτών της φετινής έκθεσης, Αλεξ Μένγκντεν, αναλυτής στο ίδρυμα Tax Foundation, μιλώντας στην «Καθημερινή» (Λουκάς Βελιδάκης) εξήγησε γιατί:

  • «Οι εταιρείες επιτρέπεται να αντισταθμίζουν μόνο τις καθαρές λειτουργικές τους ζημίες με τα κέρδη της επόμενης πενταετίας και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ζημίες για τη μείωση του παρελθόντος φορολογητέου εισοδήματος, ένας περιορισμός που αποτρέπει δυσανάλογα τις επενδύσεις σε κλάδους στους οποίους τα κέρδη και οι ζημίες ποικίλλουν έντονα με την πάροδο του χρόνου, όπως είναι τα μακροπρόθεσμα έργα υποδομής ή η έρευνα και η ανάπτυξη»

Ο κ. Μένγκντεν δίνει και μία επιπλέον διάσταση, σημειώνοντας ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να αποσβέσουν το κόστος των επενδύσεών τους σε σχετικά μεγάλες χρονικές περιόδους, γεγονός που τις περιορίζει στην ανάκτηση μικρότερου κλάσματος της αξίας τους από ό,τι σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ».

Γιατί είναι σημαντική η φορολογική ανταγωνιστικότητα

«Οι φόροι κάνουν τη διαφορά στην πορεία οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας, επειδή όχι μόνο αυξάνουν τα έσοδα για τις προτεραιότητες δαπανών της κυβέρνησης, αλλά επιβάλλουν επίσης κόστος στην οικονομία, αλλοιώνοντας την οικονομική συμπεριφορά των επιχειρήσεων και των ατόμων», σημειώνει ο αναλυτής, για να συμπληρώσει:

  • «Οι φορολογικοί κώδικες των χωρών που κρίνουμε ως πιο ανταγωνιστικές καθιστούν εύκολη τη συμμόρφωση με τους φόρους, διατηρούν χαμηλούς οριακούς φορολογικούς συντελεστές για να περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπό τους στις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη και αυξάνουν τα έσοδα με λίγες οικονομικές στρεβλώσεις».

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να βελτιώσει την κατάταξή της;

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να ευθυγραμμίσει περισσότερο τον συντελεστή ΦΠΑ με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στο 19%, καταργώντας παράλληλα τις απαλλαγές και τους μειωμένους συντελεστές από τον ΦΠΑ της», τόνισε ο Αλεξ Μένγκντεν. Και πρόσθεσε: «Το 2021, αυτές οι επιλογές πολιτικής αντιπροσώπευαν το 26,7% των ιδανικών εσόδων ΦΠΑ από το 2021, την υψηλότερη τιμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

  • «Τα αυξημένα έσοδα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δίνοντας χώρο για μεταρρυθμίσεις φορολογίας εταιρειών ή για την εξάλειψη πιο στρεβλωτικών φόρων που αποφέρουν λίγα έσοδα, όπως η τραπεζική εισφορά ή ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.

Για να βελτιώσει την ανάκτηση του κόστους της, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτρέψει ταχύτερη απόσβεση των επενδύσεων κεφαλαίου για να αυξήσει το κεφαλαιακό της απόθεμα γενικά. Θα πρέπει επίσης να διευρύνει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να αντισταθμίσουν τις ζημίες τους με προηγούμενα και μελλοντικά κέρδη, επιτρέποντάς τους να “εξομαλύνουν” το φορολογητέο εισόδημά τους με την πάροδο του χρόνου και να κάνουν τον φορολογικό κώδικα πιο ουδέτερο».

ΠΗΓΗ: Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, Καθημερινή

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr