Στους πρωταθλητές του ΟΟΣΑ στην αύξηση του κατα κεφαλήν εισοδήματος η Ελλάδα

Τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ισχυρή αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών το τρίτο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε στην Αυστρία (αύξηση 8,6%), στην Ελλάδα (αύξηση 5,0%), στην Αυστραλία (αύξηση 4,4%), στην Πολωνία (αύξηση 3,7%) και στην Ολλανδία (άνοδος 3,0%). Αντίθετα, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε στη Χιλή (μείον 11,7%).

Μικρή η βελτίωση του εισοδήματος στον ΟΟΣΑ

Στο σύνολο του ΟΟΣΑ το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,2% στην περιοχή του ΟΟΣΑ το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες μέλη, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από μια μείωση 1,0% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών στην περιοχή του ΟΟΣΑ είναι τώρα 4,0% υψηλότερο από το επίπεδο πριν από την πανδημία που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Tο κατα κεφαλήν εισόδημα στους G7

Μεταξύ των οικονομιών της G7 εκτός της Ιαπωνίας, για τις οποίες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις για το 2021, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών το τρίτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε περισσότερο στη Γερμανία (αύξηση κατά 1,1%) και στην Ιταλία (αύξηση κατά 1,0%) ). Η πτώση 1,0% στις Ηνωμένες Πολιτείες το τρίτο τρίμηνο ήταν πολύ πιο μέτρια από ό,τι το δεύτερο τρίμηνο, όταν το κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8,0%.

Παρά αυτά τα δύο διαδοχικά τρίμηνα μείωσης, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 5,6% υψηλότερο το τρίτο τρίμηνο του 2021 από ό,τι πριν από την πανδημία. Αυτό αντιπροσωπεύει τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση μεταξύ των οικονομιών της G7, πίσω από τον Καναδά με 7,9%.

Η αύξηση κατά 0,2% του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών το τρίτο τρίμηνο του 2021 στην περιοχή του ΟΟΣΑ συγκρίνεται με αύξηση 1,0% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Το τρίτο τρίμηνο του 2021 το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην περιοχή του ΟΟΣΑ ξεπέρασε το προπανδημικό επίπεδο για πρώτη φορά, αν και μόνο κατά 0,1%. Αντίθετα, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών ξεπέρασε το επίπεδό του στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 κατά 4,0%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr