Πόσο πιθανό είναι να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής; Είναι δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ή “κυβέρνησης ηττημένων” από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜεΡΑ25;

Ας αφήσουμε στην άκρη προς το παρών τα πολιτικά προβλήματα που υπάρχουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας- ο “άγνωστος χ” πρωθυπουργός, οι ασφυκτικές προθεσμίες για προγραμματικές συγκλίσεις, αλλά και η άρνηση πολλών πρωταγωνιστών να μετάσχουν σε τέτοια κυβέρνηση- και ας δούμε τα νούμερα. Με βάση τα αποτελέσματα της μεγάλης δημοσκόπησης της Opinion Poll για το TheTOC, υπάρχει περιθώριο για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής; Πόσο εφικτή είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά τις δεύτερες εκλογές.

Η απάντηση είναι η εξής: Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που δίνει διαφορά 5,9% στην πρόθεση ψήφου και 6,2% με αναγωγή επί των εγκύρων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας για τις κάλπες της απλής αναλογικής, δεν υπάρχει περιθώριο για καμία κυβέρνηση συνεργασίας. Πολύ απλά τα κουκιά δεν βγαίνουν…

Ούτε για κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ούτε για “προοδευτική κυβέρνηση” που λέει ο Αλέξης Τσίπρας, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του Γιάνη Βαρουφάκη. Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ελπίζει να κατακτήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, έστω και αν το αποτέλεσμα είναι οριακό.

Οι έδρες για τις κάλπες με την απλή αναλογική:

ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ν.Δ 112

ΣΥΡΙΖΑ 95

ΠΑΣΟΚ 34

Κ.Κ.Ε 19

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 16

ΜΕΡΑ 25 14 –

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 10

Δηλαδή με βάση αυτά τα νούμερα και αυτή την κατανομή των εδρών, δεν προκύπτει ούτε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, αφού μαζί έχουν μόλις 146 έδρες, ενώ δεν μπορεί να σχηματιστεί ούτε προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ25, αφού μαζί τα τρία κόμματα– αφήνουμε απ΄έξω ότι κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ούτε ο κ. Βαρουφάκης με τον κ. Τσίπρα- έχουν μόλις 143 έδρες.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση της Opinion Poll δίνει στη ΝΔ 31.1%, ΣΥΡΙΖΑ 25.2%, ΠΑΣΟΚ 9.6%, Κ.Κ.Ε 5.1%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.1%, ΜΕΡΑ 25 3.2% , ΕΛΛΗΝΕΣ 3.1%, ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1%, ΑΛΛΟ 2.1%, ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ 1.1%, ΑΠΟΧΗ 3.1% και ως αναποφάσιστοι εμφανίζεται το 10.3%.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ 32.5%, ΣΥΡΙΖΑ 26.3%, ΠΑΣΟΚ 10%, Κ.Κ.Ε 5.3%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.3%, ΜΕΡΑ 25 3.3%, ΕΛΛΗΝΕΣ 3.2%, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1% , ΑΛΛΟ 2.2% και οι αναποφάσιστοι είναι το 10.8%.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

H κατανομή των εδρών έγινε μετά από μια προσέγγιση της εκτίμησης ψήφου , με την αναγωγή των αναποφασίστων με βάση τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα επί αυτών που απαντούν , λαμβάνοντας υπόψη και το άθροισμα των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής.

Οι εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική και η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας
Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τις δεύτερες εκλογές, που είναι μαθηματικώς βέβαιες, η Νέα Δημοκρατία πλησιάζει την αυτοδυναμία, αφού το ποσοστό της, σε συνδυασμό με τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής, της δίνει από 149 έως και 151 έδρες.

Η εκτίμηση και ο υπολογισμός έγινε και πάλι με την κατανομή των αναποφάσιστων και με ορισμένες παραδοχές- γι΄αυτό χρειάζεται επιφύλαξη για το ακριβές αποτέλεσμα- για το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ν.Δ 149

ΣΥΡΙΖΑ 85

ΠΑΣΟΚ 26

Κ.Κ.Ε 16

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 9

ΜΕΡΑ 25 8 –

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 7

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόθεση ψήφου, για τις δεύτερες εκλογές, εμφανίζονται οι εξής επιδόσεις:

ΝΔ 33.9% , ΣΥΡΙΖΑ 26.8%, ΠΑΣΟΚ 9.2%, Κ.Κ.Ε 4.5% , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.6%, ΜΕΡΑ 25 2.8%, ΕΛΛΗΝΕΣ 2.6%, ΑΛΛΟ 2.8%, ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ 1.3%, ΑΠΟΧΗ 3.5%, ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 9%.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων οι επιδόσεις διαμορφώνονται:

ΝΔ 35.6%, ΣΥΡΙΖΑ 28.2%, ΠΑΣΟΚ 9.7%, Κ.Κ.Ε 4.7%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.8%, ΜΕΡΑ 25 2.9%, ΑΛΛΟ 2.9%, ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 9.5%.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr