Μπορεί να ακούγεται σαν ιδέα βγαλμένη από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο, φαίνεται ότι η υλοποίησή της ίσως δεν είναι και τόσο μακρινή: η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να εφοδιάσει μαχητικά αεροσκάφη της με όπλα ακτινών λέιζερ, ως μια ακόμα προστασία κατά εχθρικών πυραυλικών επιθέσεων.

Κι αν η εικόνα παραπέμπει στον «Πόλεμο των Άστρων» και τις «ακτίνες θανάτου», η πραγματικότητα είναι ότι ήδη η Lockheed Martin έχει αρχίσει να αναπτύσσει ένα σύστημα κατευθυνόμενης ενέργειας (η «επίσημη» ονομασία των όπλων λέιζερ), το οποίο θα μπορεί να εγκατασταθεί σε μαχητικά αεροσκάφη.

Όπλο λέιζερ

Η εταιρεία, μάλιστα, συνεργάζεται με το αρμόδιο τμήμα της USAF, προκειμένου σύντομα να έχει έτοιμο ένα πρωτότυπο όπλο το οποίο θα μπορεί να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες, ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του κατά εχθρικών πυραύλων και άλλων αντιαεροπορικών βλημάτων.

Το σύστημα ονομάζεται SHiELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator, «Ασπίδα» στα ελληνικά) και αν τελικά αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα είναι το πρώτο σύστημα ενεργούς άμυνας των μαχητικών αεροσκαφών κατά αντιαεροπορικών συστημάτων, καθώς σήμερα η άμυνα είναι παθητική (μανούβρες αποφυγής, κλπ).

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα: οι ακτίνες λέιζερ επηρεάζονται από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, αδυνατίζουν όσο απομακρύνονται από την πηγή τους και, φυσικά, θα πρέπει να σημαδεύουν για αρκετή ώρα κινούμενους στόχους, ωστόσο έχουν το πλεονέκτημα των απεριόριστων βολών και της ταχύτητας του φωτός.

Αν και η USAF θέλει να αρχίσει να εξοπλίζεται με συστήματα SHiELD από το 2025, υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν (σύστημα στόχευσης, ισχύς, κλπ). Επίσης, για την ώρα δεν σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε F-22 και F-35, καθώς θα διατάρασσε τις stealth ιδιότητές τους.

Πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται η εγκατάστασή του σε μαχητικά όπως τα F-15E και F-15C, στα νέα F-15EX Eagle fighters, τα F-16 Fighting Falcons και ίσως ακόμα και στα A-10C Warthog.

Πηγή: economico.gr