Ωρα επιστροφής για την

Μέσα στις επόμενες ημέρες περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα «δουν» στους υπολογιστές τους τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία από τα  χρήματα που έλαβαν ως κρατική ενίσχυση την περίοδο της πανδημίας.

Η εκκαθάριση του λογαριασμού των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα γίνει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν από τους φορολογούμενους θα αναρτηθούν στο προσωπικό λογαριασμό τους στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Οι υπόχρεοι με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis θα αναζητήσουν τις βεβαιωμένες οφειλές, όπου θα αναγράφεται τόσο το σύνολο των ενισχύσεων που έχουν λάβει όσο και το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν.

Ποια ποσά πρέπει να επιστραφούν

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης

  • Μία στις τρείς επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψει τα μισά από τα χρήματα που έλαβε μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν το ένα τρίτο των χρημάτων της ενίσχυσης και
  • Τρείς στις δέκα επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν το ένα τέταρτο των ποσών που έλαβαν ως επιστρεπτέα προκαταβολή.

Πάντως η ΓΣΕΒΕ σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που έχει με μέλη του οικονομικού επιτελείου έχει εκφράσει τις αμφιβολίες της κατά πόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ανακάμψει σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία χρήματα που εισέπραξαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά της διάρκειας της πανδημίας.

Αποπληρωμή σε έως και 60 δόσεις

Η αποπληρωμή των ποσών που πρέπει να επιστραφούν από τις  επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες μπορεί να γίνει μέχρι σε  60 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Ιανουαρίου 2022. Παράλληλα προβλέπεται  επιπλέον έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή της ενίσχυσης  έως το τέλος του έτους.

Το ποσό που πρέπει να επιστραφεί στα δημόσια ταμεία διαμορφώνεται ως εξής:

  • στο 25% της ενίσχυσης που εισπράχθηκε για τις επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 70% εφόσον η πτώση των ακαθάριστών εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 ήταν άνω του 70% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων.
  • στο 33% της ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις με πτώση τζίρου από 30% έως 70% το 2020 σε σχέση με το 2019 και καταγράφουν ζημιές προ φόρων
  • στο 50% του συνολικού ποσού της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών.

Τι ισχύει για τις νέες επιχειρήσεις

Οι νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 πρέπει να επιστρέψουν

  • το 25% της ενίσχυσης εφόσον καταγράφουν πτώση των ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (στην περίπτωση που είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων ενώ
  • το 33,3% του ποσού οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr