Δραματικές ώρες βιώνει το πολυβασανισμένο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καμπούλ, πρωτεύουσα της χώρας, και πλέον έχουν καταλάβει το σύνολό της.

Στο Τατζικιστάν ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Καμπούλ για το Τατζικιστάν, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών. Σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά, το προεδρικό γραφείο απάντησε ότι «δεν μπορεί να πει τίποτα σχετικά με τη μετακίνηση του Άσραφ Γάνι για λόγους ασφαλείας». Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης ετοιμάζονται για συνομιλίες στην Ντόχα για τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης σύμφωνα με πηγές και από τις δύο πλευρές.

Αδειάζουν οι πρεσβείες

Την ίδια στιγμή, φόβος επικρατεί στις διπλωματικές Αρχές δυτικών χωρών, που εκκενώνουν τις πρεσβείες, καθώς πλέον οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει το σύνολο της χώρας και, σύμφωνα με το BBC, δηλώνουν ότι επιθυμούν «ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες» ότι έχουν δεσμευτεί πώς δεν θα απειλήσουν τα δικαιώματα γυναικών και τις ελευθερίες εργαζομένων στα ΜΜΕ, τις πρεσβείες και τα προξενεία. Παρόλα αυτά, η είσοδος τους στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν δημιουργεί σκηνές πανικού. Νωρίτερα, το Associated Press μετέδωσε εικόνες από αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk να ίπτανται πάνω από την Καμπούλ, αλλά και από καπνούς που αναδύονται δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία.

Τρόμος στους συνεργάτες

Παράλληλα, τρόμος επικρατεί σε όσους Αφγανούς συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις των χωρών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι παραμένουν στη χώρα, ενώ οι ξένοι στρατιώτες αποχωρούν. Βέβαια, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, διαβεβαίωσε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά: «Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, η πόλη είναι ασφαλής, οποιοσδήποτε προκαλεί αναταραχή στην πόλη θα αντιμετωπιστεί βάσει του νόμου», είπε ο Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ. «Η ασφάλεια της πόλης είναι εγγυημένη, δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον της πόλης και έχει συμφωνηθεί πως η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει με ειρηνικό τρόπο».

Όπλα στα χέρια των Ταλιμπάν

Να σημειωθεί ότι οι Ταλιμπάν έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο επιδεικνύουν αμερικανικά ελικόπτερα του αφγανικού στρατού στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ (νότια), μιας πόλης που κατέλαβαν την Παρασκευή. Σε ένα από τα βίντεο, διακρίνεται ένας μαχητής να περπατά γύρω από ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk με τα χρώματα της πολεμικής αεροπορίας του Αφγανιστάν, σε ένα υπόστεγο στο αεροδρόμιο του δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν.

Κατόπιν, ο μαχητής φεύγει από το υπόστεγο και μπορεί κανείς να δει σε μακρινή απόσταση στον διάδρομο ένα δεύτερο ελικόπτερο του ίδιου τύπου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr