Οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων επανέλαβαν τις συνομιλίες για την άρση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους εν μέσω αδιεξόδου, λίγες ημέρες πριν από μια δυνητικά καταστροφική χρεοκοπία, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα και επικαλείται το Bloomberg.

Οι συνομιλίες μεταξύ της ομάδας του προέδρου Τζο Μπάιντεν και των εκπροσώπων του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι βρίσκονταν σε αδιέξοδο από τότε που οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου αποχώρησαν από το Καπιτώλιο την Τρίτη.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε», δήλωσε ο Μακάρθι για τις προοπτικές μιας συμφωνίας για την αποτροπή της χρεοκοπίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς η διαπραγματευτική του ομάδα κατευθυνόταν προς τη συνεδρίαση.

Οι εκπρόσωποι του Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων άρχισαν να συναντώνται περίπου το μεσημέρι στη σουίτα του γραφείου της διευθύντριας Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Σαλάντα Γιανγκ. Η αλλαγή του τόπου διεξαγωγής έρχεται μία ημέρα αφότου ο Ρεπουμπλικάνος Πάτρικ ΜακΧένρι, ένας από τους διαπραγματευτές του Μακάρθι, καυχήθηκε ότι όλες οι συνομιλίες έχουν διεξαχθεί στο Καπιτώλιο επειδή, κατά την άποψή του, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει το πάνω χέρι.

Σημάδια ανησυχίας

Οι αμερικανικές μετοχές εμφανίζουν αυξανόμενα σημάδια ανησυχίας για την αντιπαράθεση, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,8% το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από πτώση 1,1% την Τρίτη. Στην αγορά κρατικών ομολόγων, οι επενδυτές ζητούν ολοένα και υψηλότερα ασφάλιστρα για τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν όταν η κυβέρνηση θεωρείται ότι διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας. Τα επιτόκια για τους τίτλους που λήγουν την 1η και την 6η Ιουνίου ξεπέρασαν το 6%.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο κόσμος βλέπει μόλις τις απαρχές της πιθανής πίεσης της αγοράς αν συνεχιστεί η κρίση χρέους.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan Chase & Co. στις ΗΠΑ Michael Feroli έγραψε στους πελάτες του την Τετάρτη προειδοποιώντας ότι η ομάδα του τοποθετεί τώρα τις πιθανότητες να φτάσουμε στην «ημερομηνία Χ» της 1ης Ιουνίου χωρίς συμφωνία «γύρω στο 25% και αυξάνεται».

Η Τζάνετ Γέλεν, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξεμείνουν από χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ήδη από την 1η Ιουνίου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για το όριο του χρέους και όχι στον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για μια χρεοκοπία.

«Είμαστε δεσμευμένοι να μην έχουμε καθυστερημένες πληρωμές και να αυξήσουμε το ανώτατο όριο του χρέους», δήλωσε η Τζάνετ Γέλεν την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης σε εκδήλωση της Wall Street Journal στο Λονδίνο.

Η Τζάνετ Γέλεν λέει ότι το Υπουργείο Οικονομικών πιέζει για συμφωνία, όχι για προετοιμασία για χρεοκοπία.

Μεγαλύτερη καταστροφή στην οικονομία

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων κλιμάκωσαν τις κατηγορίες τους ότι ο Μπάιντεν δεν έχει επείγοντα χαρακτήρα στις διαπραγματεύσεις, ενώ ένας σύμβουλος των Δημοκρατικών χαρακτήρισε τον Μακάρθι απρόθυμο να συμβιβαστεί σε ένα ευρύ φάσμα αμφισβητούμενων σημείων, απειλώντας τις νομοθετικές προοπτικές μιας συμφωνίας.

Δεν είναι ασυνήθιστο για το Κογκρέσο να συνάπτει συμφωνίες για τον προϋπολογισμό την τελευταία στιγμή, όταν η πίεση γίνεται αρκετά μεγάλη ώστε να αναγκάσει τους διαπραγματευτές να κάνουν επώδυνες επιλογές.

Εάν επέλθει χρεοκοπία, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να στείλει τις ΗΠΑ σε ύφεση, με εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας και υψηλότερο κόστος δανεισμού των καταναλωτών που θα μεταφερθεί στο επόμενο εκλογικό έτος.

«Η τρέχουσα αντιπαράθεση σχετικά με το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή στην οικονομία από οποιαδήποτε προηγούμενη αναμέτρηση», έγραψε η επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics Άννα Γουόνγκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr