Ορκωμοσία Μπάιντεν

Με 25.000 άνδρες της Εθνοφρουράς ακροβολισμένους στο Καπιτώλιο και στο κέντρο της Ουάσιγκτον, χωρίς κόσμο στο Lincoln Memorial, και χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ που θα έχει «μετοικίσει» ήδη από το πρωί στην Φλόριδα, η Αμερική γυρίζει αύριο, Τετάρτη, σελίδα και επιχειρεί να αφήσει πίσω μια από τις πιο σκοτεινές σύγχρονες περιόδους της.

Οχυρό η Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία Μπάιντεν

Η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται στην σκιά της «μαύρης» 6ης Ιανουαρίου και της εισβολής στο Καπιτώλιο. Ο φόβος νέων ταραχών από οπαδούς του Τραμπ έχει μετατρέψει ήδη την Ουάσιγκτον σε οχυρό, και ο σχεδιασμός του FBI προβλέπει την ανάπτυξη 25.000 άνδρες της Εθνοφρουράς στην πόλη – περίπου τριπλάσιων απ’ ό,τι περιλάμβανε το πρωτόκολλο ασφαλείας  τα προηγούμενα χρόνια.

Το National Mall, η μεγάλη Εσπλανάδα ανάμεσα στο Κογκρέσο και το Μνημείο Λίνκολν, έχει κλείσει για το κοινό, ενώ το Καπιτώλιο και άλλα κεντρικά κτίρια προστατεύονται με συρματόπλεγμα. Τις τελευταίες ημέρες, όπως μεταδίδει το Reuters, το FBI πέρασε από εξονυχιστικό έλεγχο, στις βάσεις δεδομένων του, και τους 25.000 άνδρες της Εθνοφρουράς, όπως και εκείνους της Μυστικής Υπηρεσίας, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιοι από αυτούς να ανήκουν σε ακροδεξιές οργανώσεις και να δημιουργήσουν προβλήματα ασφαλείας.

Η συγκέντρωση πλήθους μπροστά από το Καπιτώλιο, όπως παραδοσιακά συνέβαινε στην τελετή της ορκωμοσίας, έχει απαγορευθεί φέτος λόγω της πανδημίας, και διότι ο Τζο Μπάιντεν θέλει να στείλει εντελώς διαφορετικό μήνυμα από εκείνο του προκατόχου του στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Εμβληματικά προεδρικά διατάγματα στην πρώτη μέρα της θητείας Μπάιντεν

Για τον ίδιο λόγο, όλες οι εκδηλώσεις που είθισται να ακολουθούν τις τελετές ορκωμοσίας, ακόμη κι οι δεξιώσεις, έχουν αντικατασταθεί από εικονικά events. Αντί αυτών ο Τζο Μπάιντεν θα επιχειρήσει να δώσει σήμα δυναμικής επανεκκίνησης και άμεσης ανασύνταξης υπογράφοντας, από την πρώτη κιόλας ημέρα της θητείας του, δεκάδες προεδρικά διατάγματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στήριξη της οικονομίας, την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, την ανθρωπιστική διαχείριση του μεταναστευτικού και τη μείωση των φυλετικών ανισοτήτων, ανατρέποντας τις πλέον αμφισβητούμενες πολιτικές του του Ντόναλντ Τραμπ.

Στα πιο εμβληματικά, και συμβολικά διατάγματα, αυτής της πρώτης μέρας της θητείας Μπάιντεν, ο 46ος πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και την ακύρωση του μεγάλου πετρελαϊκού αγωγού XL, που έχει δεχθεί καταιγιστικά πυρά από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Επιπλέον, προτίθεται να καταργήσει τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για πολίτες μουσουλμανικών χωρών και να ανοίξει τον δρόμο για την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας σε περίπου 11 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες.

Απών και “φυγάς” ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του, σπάζοντας μια παράδοση δύο αιώνων. Η θητεία του τερματίζεται επισήμως αύριο το μεσημέρι. Την ώρα κατά την οποία ο Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ορκίζονται στην Ουάσιγκτον, ο Τραμπ και η οικογένειά του θα έχουν ήδη μετακομίσει στην έπαυλή τους, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

Η παράδοση στις ΗΠΑ θέλει τον απερχόμενο πρόεδρο να υποδέχεται τον διάδοχό του στα σκαλιά του Λευκού Οίκου το πρωί της τελετής ορκωμοσίας και στη συνέχεια να τον συνοδεύει μέχρι το Καπιτώλιο. Αυτή την φορά, αντί για τον πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία, το ζεύγος Μπάιντεν θα υποδεχθεί ο αρχιταξιθέτης του Λευκού Οίκου, Τίμοθι Χάρλεθ, τον οποίο είχε φέρει προ τετραετίας ο Τραμπ από το ξενοδοχείο του, Trump International Hotel, στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: economico.gr