εκλογές ΗΠΑ

Το εκλογικό θρίλερ περνά από την Νεβάδα στην Τζόρτζια και από εκεί στην Πενσυλβάνια, ο Ντόναλντ Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο βομβαρδίζει το… twitter με απειλές προσφυγών στα Ανώτατο Δικαστήριο, και ο Τζο Μπάιντεν από το Ντέλαγουερ στέλνει μηνύματα προέδρου εν αναμονή.

Δύο 24ωρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες στις Ηνωμένες Πολιτείες το σίριαλ της καταμέτρησης καλά κρατεί και, μαζί, και η ιστορική δοκιμασία για την αμερικανική δημοκρατία. Οι οιωνοί παραμένουν, και ενισχύονται, υπέρ μιας νίκης Μπάιντεν – μιας νίκης όμως, που για να την κατοχυρώσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών χρειάζεται να «κλειδώσει» άλλους 17 εκλέκτορες.

Η καταμέτρηση σε τέσσερις Πολιτείες-“κλειδιά”

Ο Τζο Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει 253 εκλέκτορες, έναντι 214 του Ντόναλντ Τραμπ. Πρόεδρος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες.

Τα τελευταία στοιχεία της καταμέτρησης στις έξι ανοιχτές Πολιτείες δίνουν τον Τζο Μπάιντεν να προηγείται στην Αριζόνα και τη Νεβάδα οι οποίες δίνουν 11 και 6 εκλέκτορες αντίστοιχα. Σε περίπτωση που επικρατήσει και στις δύο, εκλέγεται πρόεδρος με 270 εκλέκτορες.

Ωστόσο, η καταμέτρηση στη Νεβάδα μπορεί να εξελιχθεί σε μαραθώνιο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών φορέων δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τις 10 με 12 Νοεμβρίου.

Στις Τζόρζια (16 εκλέκτορες), Βόρεια Καρολίνα (15),  Πενσιλβάνια (20) και Αλάσκα (3), προηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει καμία από τις τέσσερις Πολιτείες. Κατά τους αναλυτές, το μόνο στο οποίο μπορεί να ποντάρει σίγουρα είναι η νίκη στην Αλάσκα, το παραδοσιακό προπύργιο των Ρεπουμπλικανών.

Για να πετύχει την ανατροπή, άλλωστε,  και να επανεκλεγεί, ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει όχι μόνον αυτές τις τέσσερις Πολιτείες πολιτείες (214 + 16 + 15 + 20 + 3 = 268), αλλά και μία από τις Αριζόνα ή Νεμπράσκα.

Η ώρα της Πενσυλβάνια

Όλα, ωστόσο, μπορεί να κριθούν ακόμη και σήμερα στην Πενσυλβάνια, όπου εάν ο Τζο Μπάιντεν πετύχει την ανατροπή και κερδίσει τους 20 εκλέκτορες εκλέγεται πρόεδρος χωρίς να χρειάζεται καμία άλλη Πολιτεία.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία και με καταμετρημένο το 92% των ψήφων στην Πενσυλβάνια, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται να καλύπτει σταθερά την διαφορά που, χθες την νύχτα, είχε φθάσει κάτω από τις 100.000 ψήφους, από 600.000 που ήταν το βράδυ της Τρίτης.

Με αυτή την διαφορά ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωνε ποσοστό 50,1% και ο Μπάιντεν 48,6%, σύμφωνα με την Edison Research.

Ρεκόρ Μπάιντεν στην Φιλαδέλφεια

Το καλό «χαρτί» του Μπάιντεν στην Πενσυλβάνια είναι η Φιλαδέλφεια, όπου με καταμετρημένο το 83,5% των ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 80,1% έναντι 19.,0% του Τραμπ.

Το νομικό επιτελείο Τραμπ υπέβαλε και προσφυγή κατά του Εκλογικού Συμβουλίου της Φιλαδέλφεια, ζητώντας διακοπή της καταμέτρησης των ψήφων έως ότου είναι παρόντες εκπρόσωποι του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές σε Τζόρτζια και Μίσιγκαν

Το επιτελείο Τραμπ είχε καταθέσει προσφυγές για να σταματήσει η καταμέτρηση και στην Τζόρτζια και το Μίσιγκαν, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν χθες το βράδυ.

 Στην Τζόρτζια, ο δικαστής Τζέιμς Μπας στην Τζόρτζια απέρριψε την προσφυγή, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν υπήρχαν ενδείξεις για κακοδιαχείριση στην καταμέτρηση των ψήφων από αξιωματούχους.

Στο Μίσιγκαν η δικαστής Σίνθια Στίβενς απέρριψε αντίστοιχη αγωγή σε ακροαματική διαδικασία, ανακοινώνοντας πως θα εκδώσει την γραπτή της δικαστική απόφαση σήμερα, Παρασκευή.

Πηγή: economico.gr