Ορατή η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων στο προ κρίσης και μνημονίων καθεστώς

Σημαντικές εξελίξεις γύρω από τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα περιλαμβάνει το «καλάθι» του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ot.gr (Κώστας Παπαδής) πέραν της νέας αύξησης στον κατώτατο μισθό, η οποία θεωρείται βεβαία για το 2023 (και είναι σχεδόν σίγουρο ότι το ύψος του νέου μισθού θα ξεπερνά τα 751 ευρώ), ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για επαναφορά και νομικού καθεστώτος που ίσχυε για τις συλλογικές συμβάσεις προ της οικονομικής κρίσης και της ισχύος των μνημονίων.

Με τον τρόπο αυτό, θα σηματοδοτήσει την λήξη της δύσκολης αυτής περιόδου και θα δώσει το έναυσμα για ουσιαστικότερη βελτίωση των αμοιβών, ικανοποιώντας και το πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ σύμφωνα με το οποίο το ύψος των αμοιβών θα πρέπει να καθορίζεται μέσω των διαπραγματεύσεων των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων.

Εθνική Σύμβαση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων

Οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό αναφέρουν πως μετά την έξοδο της χώρας από την αυξημένη επιτήρηση, θα μπορούσε να προχωρήσει στην άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν – μέσω των μνημονίων – στο καθεστώς συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Δηλαδή να επαναφέρει την ευθύνη της διαμόρφωσης των κατώτατων αμοιβών στην υπογραφή Εθνικής Σύμβασης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Να επαναφέρει την ισχύ της μετενέργειας των συλλογικών κλαδικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης.

Όλα αυτά μαζί με την νέα αύξηση στον κατώτατο – ώστε να διαμορφωθεί πάνω από τα 751 ευρώ ποσό που ήταν πριν το 2012 – θα σηματοδοτήσουν το κλείσιμο της παρένθεσης των μνημονίων και την αρχή μιας νέας εποχής στις εργασιακές σχέσεις.

Κατά πόσο ο κ Μητσοτάκης θα υιοθετήσει τις συγκεκριμένες εισηγήσεις θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ωστόσο δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, παρά το γεγονός ότι το ύψος της δεν θα ανακοινωθεί στην ΔΕΘ, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στο σχετικό νόμο.

Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα οριστικοποίησης και της τελικής ανακοίνωση του νέου κατώτατου προσδιορίζεται αναμένεται νωρίτερα απ’ τον ερχόμενο Μάιο – που έγινε φέτος – λόγω των βουλευτικών εκλογών που τοποθετούνται την ερχόμενη Άνοιξη.

Εντός του Ιανουαρίου του 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Αυτό σημαίνει πως θα αποσταλεί πρόσκληση στους φορείς προκειμένου να αρχίσει η καταγραφή των υπομνημάτων τους, με στόχο τον Απρίλιο, να ισχύσει η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον νέο κατώτατο μισθό στη χώρα.

Ο στόχος είναι οι αποδοχές να επανέλθουν στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή  ο κατώτατος να ανέλθει σε 751 ευρώ μεικτά. Όμως αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε πρόβλεψη – για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας – θεωρείται αφενός πρόωρη, αφετέρου, εκτός θεσμικής διαδικασίας, αφού πρέπει να προηγηθεί η γνωμοδότηση των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.

ΓΣΕΕ: Η ευθύνη στους κοινωνικούς εταίρους

Η ενδεχόμενη νέα αύξηση είναι σίγουρα καλοδεχούμενη για την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος. Ωστόσο η ΓΣΕΕ επιμένει στο αίτημά της για επαναφορά της ευθύνης διαμόρφωσης του κατώτατου στους κοινωνικούς εταίρους. Δηλαδή μέσω της διεξαγωγής συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υπογραφής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Προσφάτως ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Γ. Παναγόπουλος πρότεινε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας. Δηλαδή να υπάρξει μια «κοινωνική συμφωνία» μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων, αφού είχε προηγηθεί διάλογος. Στην Ισπανία η συμφωνία προβλέπει την επαναφορά του εργατικού δικαίου, σε ο, τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις (μετενέργεια, επεκτασιμότητα κλπ), όπως και την υποχρεωτική κάλυψη του 70% των εργαζομένων από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και στην Ισπανίας εφαρμόστηκε η άρση εργασιακών και συλλογικών δικαιωμάτων, παρότι η χώρα δεν εντάχθηκε σε πρόγραμμα σταθεροποίησης με την υπογραφή Μνημονίων.

ΠΗΓΗ: ot.gr (Κώστας Παπαδής)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr