Με τη φράση «είναι μια θλιβερή μέρα για το δικαστήριο και για τη χώρα» ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την οργή και την απογοήτευσή του για την απόφαση της συντηρητικής πλειοψηφίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να ανατρέψει την απόφαση της υπόθεσης «Roe vs. Wade», καταργώντας επί της ουσίας την ομοσπονδιακή κάλυψη στο δικαίωμα στην άμβλωση.

Ένας πραγματικά συγκλονισμένος Μπάιντεν δήλωσε ότι «το δικαστήριο έκανε αυτό που δεν έχει κάνει ποτέ πριν: αφαίρεσε ρητά ένα συνταγματικό δικαίωμα που είναι τόσο θεμελιώδες για τόσους πολλούς Αμερικανούς», προσθέτοντας με νόημα ότι «τώρα με αυτή την απόφαση, ας είμαστε ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο».

O Μπάιντεν επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης Τραμπ, ενώ έθεσε ζήτημα ασφάλειας γυναικών για τις οποίες είπε ότι θα υποχρεούνται να μεγαλώνουν ακόμη και το παιδί του βιαστή τους. «Φανταστείτε μια γυναίκα να πρέπει να βιώνει τις τραγικές συνέπειες ενός επεισοδίου που εκτυλίχθηκε σε βάρος της. Με συγκλονίζει αυτό» τόνισε ο Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για μια απόφαση που γυρνά την Αμερική 150 χρόνια πίσω.

«Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου»

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι «θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να προστατεύσω τα δικαιώματα των γυναικών σε Πολιτείες, όπου θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της σημερινής απόφασης. Η απόφαση του δικαστηρίου ρίχνει βαριά σκιά πάνω από μεγάλα κομμάτια της χώρας, όμως πολλές Πολιτείες ακόμα αναγνωρίζουν το δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέξει».

Υπογράμμισε, δε, ότι «αν μια γυναίκα ζει σε Πολιτεία που περιορίζει τις αμβλώσεις, η απόφαση δεν την περιορίζει από το να ταξιδέψει σε Πολιτεία που τις επιτρέπει, ούτε απαγορεύει σε γιατρό στην Πολιτεία αυτή να τη βοηθήσει», προσθέτοντας ότι «αν πολιτειακοί ή τοπικοί αξιωματούχοι επιχειρήσουν να περιορίσουν το δικαίωμα μιας γυναίκας να ταξιδέψει, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να πολεμήσω αυτή την βαθιά αντιαμερικανική επίθεση».

Το διακύβευμα των εκλογών

Ο Μπάιντεν, επίσης, δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Υγείας για να διασφαλίσει ότι τα χάπια άμβλωσης είναι «διαθέσιμα στον υψηλότερο δυνατό βαθμό», ενώ αναφερόμενος στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου υπογράμμισε ότι «το φθινόπωρο, πρέπει να εκλεγούν περισσότεροι Γερουσιαστές και Βουλευτές που θα κωδικοποιήσουν σε ομοσπονδιακό νόμο το δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέγει, περισσότεροι πολιτειακοί άρχοντες που θα προστατεύουν αυτό το δικαίωμα σε τοπικό επίπεδο. Αυτό το φθινόπωρο, η υπόθεση Roe, οι προσωπικές ελευθερίες, το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, βρίσκονται στις κάλπες».

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, ανατρέποντας την απόφαση του 1973 για την υπόθεση «Roe vs. Wade», ουσιαστικά κατήργησε το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, περνώντας το στη δικαιοδοσία των Πολιτειών, όπου ήδη 20 Πολιτείες έχουν έτοιμους «trigger laws», δηλαδή νόμους που περιορίζουν δραστικά το δικαίωμα στην άμβλωση και θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης. Επίσης, άλλες δέκα Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής περιοριστικών ή και απαγορευτικών νόμων.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης έβγαλε πολύ κόσμο στους δρόμους, ο οποίος διαμαρτύρεται για αυτή, αλλά και υποστηρικτές της -κυρίως από το χώρο της Δεξιάς- οι οποίοι και πανηγυρίζουν για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Μεταξύ αυτών και ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε στο Fox News: «Πρόκειται για τήρηση του Συντάγματος και επιστροφή των δικαιωμάτων τα οποία θα έπρεπε να είχαν δοθεί εδώ και πολύ καιρό». Πρόσθεσε ότι, η απόφαση θα αφήσει το θέμα στις Πολιτείες «όπου πάντα ανήκε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr