Oruc Reis, Τουρκία

Στα άκρα οδηγεί την κατάσταση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο καθώς το Oruc Reis προβλέπεται να φτάσει στα έξι ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο με βάση τη νέα παράνομη NAVTEX που παρατείνει την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην περιοχή μέχρι την 29η Νοεμβρίου.

Η νέα NAVTEX έχει ισχύ από σήμερα 21 Νοεμβρίου έως τις 29 του μηνός. Η προηγούμενη Νavtex έληγε στις 23 Νοεμβρίου αλλά οι Τούρκοι έσπευσαν να εκδώσουν νέα – όπως είχαν κάνει και με δύο προηγούμενες – λίγο πριν από τη λήξη της.

Στην ανακοίνωση του το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις για συμμόρφωση

Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα.

Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα».

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex».

Αντι-navtex από την Αθήνα

Την ώρα που η Άγκυρα πολιορκεί μέχρι τις 29 Νοεμβρίου το Καστελόριζο με νέα NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis έως και 6 νμ από το Ελληνικό νησί η Αθήνα αντεπιτίθεται με αντι-NAVTEX.

Ειδικότερα, ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτηρίζει «παράνομη» νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Στα άκρα οδηγεί την κατάσταση η Άγκυρα

Στα άκρα οδηγεί την κατάσταση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο καθώς το Oruc Reis προβλέπεται να φτάσει στα έξι ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο με βάση τη νέα παράνομη NAVTEX που παρατείνει την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην περιοχή μέχρι την 29η Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η στοχοποίηση του ακριτικού νησιού από την Άγκυρα είναι γνωστή από καιρό. Υπενθυμίζεται πως από το Κας (την πόλη απέναντι από το ελληνικό νησί) ο Χουλουσί Ακάρ προκάλεσε πριν από καιρό την Αθήνα σημειώνοντας πως «τα 18 στρατιωτικοποιημένα νησιά της Ελλάδας παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες, κλιμακώνοντας την ένταση και καταστρέφοντας τον αμοιβαίο διάλογο».

Τότε είχε εκφράσει και την ενόχλησή του για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Καστελόριζο. «(Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Καστελόριζο) σαν να μην έχουν άλλο νησί για γιορτή. Τέτοιες κινήσεις μάς ενοχλούν», έλεγε.

Επαναφέρει τις «γκρίζες ζώνες» ο Ακάρ

Προκλητικός εμφανίστηκε ξανά ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επαναφέροντας τη θεωρία της Άγκυρας περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Ο Τούρκος ΥΠΑΜ αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου καθώς όπως ισχυρίζεται υπάρχουν νησιά που η κυριαρχία τους δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα. Στο περιθώριο της ομιλίας του στηνν αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας ( ΤUSAS) ο Ακάρ αναφέρθηκε στις εργασίες του Oruc Reis και δήλωσε πως «κάνουμε ξεκάθαρες εργασίες, φανερές. Δεν κρύβουμε κάτι. Κάνουμε επιστημονικές και τεχνικές εργασίες. Τα πλοία μας συνεχίζουν τις εργασίες τους. Είναι ανήθικο να παρουσιάζουν αυτές τις εργασίες ως πρόκληση ή ως αύξηση της έντασης. Δεν έχει καμία σχέση με την ηθική. Παραβλέπουν τις κινήσεις και τις ενέργειες που κάνουν σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε. Αυτό δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας».

Η νέα navtex (πορτοκαλί περιοχή στον χάρτη) έχει ισχύ μέχρι τα μεσάνυχτα της 29ης Νοεμβρίου.

Πηγή: economico.gr