ερντογάν φον ντερ Λάιεν

Πυρά από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν και οργή από ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες προκάλεσε το «καψόνι» Ερντογάν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την χθεσινή επίσκεψη της προέδρου της Επιτροπή και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Τουρκία.

Το βίντεο με την προσβλητική συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν κάνει τον γύρο του κόσμου, δείχνοντας τον τούρκο πρόεδρο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάθονται στις «αυτοκρατορικές» πολυθρόνες και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όρθια, να αναγκάζεται τελικά να καθίσει στον καναπέ.

Κομισιόν: Η πρόεδρος έπρεπε να καθίσει με τον ίδιο τρόπο

Ερωτώμενος σήμερα για το γεγονός, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ δήλωσε ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιμένει ότι ο θεσμός που εκπροσωπεί θα τυγχάνει της συμπεριφοράς που απαιτείται από το πρωτόκολλο.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «ζήτησε από την ομάδα της να προχωρήσει στις απαραίτητες επαφές για να εξασφαλίσει ότι τέτοιο περιστατικό δε θα συμβεί στο μέλλον».

«Το σημαντικό είναι ότι η πρόεδρος έπρεπε να καθίσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά αποφάσισε να προχωρήσει παρόλα αυτά βάζοντας σε προτεραιότητα την ουσία από το πρωτόκολλο», είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Οι βολές φον ντερ Λάιεν για την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Επειτα από την συνάντηση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν μάσησε τα λόγια της κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Είμαι βαθιά ανήσυχη για το γεγονός ότι η Τουρκία αποσύρθηκε από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», είπε.

«Πρόκειται για την προστασία των γυναικών, την προστασία των παιδιών, κατά της βίας και είναι σαφώς κακό σημάδι αυτήν την στιγμή», τόνισε. «Τα θέματα που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

Αντιδράσεις από ΕΕ για την προσβολή Ερντογάν στην Φον ντερ Λάιεν - CNN.gr

Οργή ευρωβουλευτών για την προσβολή Ερντογάν

Το περιστατικό προκάλεσε την οργή και πολλών ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες.

«Πρώτα αποσύρονται από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τώρα αφήνουν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς κάθισμα κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης. Είναι ντροπή #WomensRights», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ισπανίδα Ιράτχε Γκαρσία Πέρες.

Η έκφραση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «Εμμ..!» είναι το νέο μότο για την θέση ότι «η σχέση ΕΕ-Τουρκίας δεν πρέπει να διαμορφωθεί έτσι», σχολίασε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σεργκέι Λαγκοντίνσκι.

«Γιατί ο Σαρλ Μισέλ δεν έκανε το αυτονόητο;»

Αλλά, αν η συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς θεωρείται δεδομένη για όποιον έχει την παραμικρή πείρα από το πρωτόκολλο, αλλά και την ουσιαστική μεταχείριση των γυναικών σε ισλαμικό περιβάλλον, η στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένη. Ο Σαρλ Μισέλ δεν ήταν προετοιμασμένος για την αναμενόμενη, αν όχι προμελετημένη, προσβολή; Και αν όχι, τι ήταν αυτό που τον εμπόδισε στην αυτονόητη αυθόρμητη αντίδραση;

Το ερώτημα αυτό έθεσε η ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σοφί ιν τ’ Βελντ, επισημαίνοντας ακόμη: «Γιατί ο πρόεδρος του Συμβουλίου παρέμεινε «σιωπηλός» την ώρα που η συνάδελφός του βρισκόταν όρθια και σε προφανή αμηχανία;»

Πηγή: economico.gr