Οργισμένος ο Ερντογάν στις ΗΠΑ:

Οργισμένος με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «μεταξύ δυο φίλιων χωρών είναι πολύ λάθος με πολιτική προσέγγιση να επιβάλλονται  κυρώσεις στην Τουρκία για το θέμα των F-16. Ο κ. Μπάιντεν μου υποσχέθηκε την επίλυση του ζητήματος».

«Τι θα κάνουμε αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα F-16; Θα φροντίσουμε τον εαυτό μας. Δηλαδή θα δώσετε στην Ελλάδα κάθε είδους υποστήριξη στα F-16, θα δημιουργήσετε βάσεις εκεί, αλλά δεν θα δώσετε αυτή την υποστήριξη σε μια φίλη χώρα όπως η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στο ΝΑΤΟ; Είμαστε στις πρώτες πέντε χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, η δουλειά της Τουρκίας είναι να φροντίζει τον εαυτό της. Διαφορετικά, δεν έχουμε πρόβλημα με την Αμερική» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

“Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εισβολή”…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε επίσης ότι “δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εισβολή”, όταν ρωτήθηκε επίμονα από την γνωστή και δημοφιλή δημοσιογράφο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (PBS) των ΗΠΑ, Judy Woodruff.

Η απάντηση του κ.Ερντογάν προκάλεσε αίσθηση στους διπλωματικούς κύκλους, διότι στην πραγματικότητα παραδέχθηκε ότι η εισβολή είναι εισβολή και τίποτα άλλο. Και η απάντηση του θεωρείται ότι αφορά όλες τις εισβολές σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να αποκαλύψει ότι λέει πάντα στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι πρέπει να επιστρέψει την Κριμαία στους νόμιμους κατοίκους της. Είναι μία φράση που χρησιμοποιείται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου ασφαλείας για την Κύπρο.

Και οι δύο απαντήσεις θα μπορούσαν να αφορούν κάλλιστα και την Κύπρο, και αυτό τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας από διπλωματικές πηγές που ασχολούνται και παρακαλουθούν στενά το Κυπριακό εδώ και πολλά χρόνια.

-Μπορεί να δικαιολογηθεί αυτή η (ρωσική)εισβολή (εναντίον της Ουκρανίας) από τους Ρώσους; Μπορεί να δικαιολογηθεί; ερωτάται από τη δημοσιογράφο του PBS.

  • O Ταγίπ Ερντογάν, μέσω μεταφραστή, απαντά ως εξής: Λοιπόν, καμία εισβολή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Μια εισβολή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Προηγουμένως η Judy Woodruff, τον ερωτά ευθέως: Πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να διατηρήσει την Κριμαία;

Και ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας απαντά: Από το 2014, μιλάμε με τον αγαπητό μου φίλο Πούτιν γι’ αυτό και αυτό είναι που του ζητήσαμε. Του ζητήσαμε να επιστρέψει την Κριμαία στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Αυτοί είναι οι απόγονοί μας, ταυτόχρονα είναι οι άνθρωποι που μένουν εκεί. Εάν κάνατε αυτό το βήμα προς τα εμπρός, εάν μπορούσατε να μας αφήσετε, θα ανακουφίζατε επίσης τους Τάταρους της Κριμαίας και την Ουκρανία επίσης. Αυτό λέγαμε πάντα. Αλλά από τότε, δυστυχώς, δεν έχει γίνει κανένα βήμα μπροστά, απαντά ο Ερντογάν.

«Κανένας δεν μπορεί να μου πει ποιον θα συναντώ, θα δω και Πούτιν και Σι»

Ο Τούρκος πρόεδρος καταλόγισε επίσης στην Ε.Ε. ότι καθυστερεί την ένταξη της Τουρκίας επί 52 χρόνια και δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να του πει με ποιους θα έχει συναντήσεις.

«Πρέπει να το πω πολύ ξεκάθαρα, είμαστε μέρος του κόσμου. Δεν ανήκουμε ούτε μόνο στη Δύση ούτε  μόνο στην Ανατολή. Ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας γεωγραφικά ανήκει στα ανατολικά» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Αναπόφευκτα, μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση να μπούμε σε διαφορετικές αναζητήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας κρατήσει για 52 χρόνια, δεν θα μας αφήσει να την ενταχθούμε  και μετά, θα πει: “Γιατί συναντηθήκατε με αυτόν , γιατί είδατε τον άλλον;”».

«Τα λέμε αργότερα. Θα συναντιέμαι και όταν κάνουμε αυτές τις συναντήσεις δεν θα είμαστε υπόλογοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το σημείο. Θα συναντηθώ και με τον κ. Πούτιν και με τον κ. Σι και με τον κ. Μόντι» συνέχισε ο Τούρκος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr