Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε -έστω και εκούσια- ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος πρόεδρος που αποπέμπεται δύο φορές μέσα στη θητεία του. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ παρακολούθησε οργισμένος από την τηλεόραση τη διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τώρα σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του.

Αποκλείει την παραίτηση

Πηγές του Λευκού Οίκου αναφέρουν ότι ο Τραμπ συζήτησε με κορυφαίους συνεργάτες του τις επιλογές του εν όψει της αποπομπής του. Ο απερχόμενος πρόεδρος φαίνεται ότι συζήτησε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, αλλά το απέκλεισε, κυρίως γιατί δεν εμπιστεύεται τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, ότι θα τον αμνηστεύσει.

Εν όψει της «δίκης» του στη Γερουσία -η οποία θα λάβει χώρα αφότου ορκιστεί ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν- ο Τραμπ αναμένεται να ορίσει τον Ρούντι Τζουλιάνι υπερασπιστή του. Επίσής, όπως και στην προηγούμενη διαδικασία αποπομπής, σκέφτηκε να καταθέσει, ωστόσο, οι σύμβουλοί του τον απέτρεψαν από αυτή την επιλογή.

Αγωνία για το μέλλον του

Πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Τραμπ πλέον αγωνιά για το μέλλον του μετά το τέλος της προεδρικής του θητείας, καθώς βλέπει ισχυρούς συμμάχους του να κόβουν κάθε δεσμό μαζί του και με τον επιχειρηματικό του όμιλο. Επίσης, φοβάται, αν καταδικαστεί από τη Γερουσία, ότι οι Δημοκρατικοί θα κινηθούν ώστε να του απαγορεύσουν αν είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος.

Στο πλαίσιο αυτό, σε βίντεο, ο απερχόμενος πρόεδρος καταδίκασε με αυστηρό τόνο την εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Πάντως, για άλλη μια φορά ο Τραμπ αρνήθηκε να αποδεχθεί τις ευθύνες του για τα επεισόδια, ενώ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στη διαδικασία αποπομπής του.

Νεύρα με τον Τζουλιάνι

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Τραμπ είναι θυμωμένος και με τον προσωπικό του δικηγόρο, τον Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος του -αποτυχημένου ως τώρα- νομικού αγώνα του Τραμπ για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος της 3ης Νοεμβρίου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τραμπ αρνείται να πληρώσει τον Τζουλιάνι, ο οποίος έχει ταξιδέψει σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα για να καταθέτει αγωγές. Επίσης, φέρεται να έχει πει ότι θα εγκρίνει ο ίδιος τα όποια έξοδα στέλνει στον Λευκό Οίκο ο Τζουλιάνι και να έχει εκφράσει αμφιβολίες για τις τακτικές του δικηγόρου του.

Πηγή: economico.gr