Υπέρ της επιβολής ορίου στον αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται η χώρα του, τάχθηκε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, προειδοποιώντας παράλληλα, ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο διαχρονικά προκαλεί αδιέξοδα και εντάσεις στην Ευρώπη.

“Χρειαζόμαστε όριο στον αριθμό των αφίξεων, δεν τίθεται ζήτημα γι’ αυτό”, έκρινε ο κ.Στάινμαγερ σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD χθες το βράδυ. Πρόσθεσε πως απαιτείται συνολική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων της επιβολής πιο αυστηρών συνοριακών ελέγχων σε επίπεδο Γερμανίας και σε επίπεδο Ε.Ε., ταχύτερων διαδικασιών απέλασης αιτούντων άσυλο που είτε οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί ή δεν έχουν πρακτικά πιθανότητα να εγκριθούν. “Αν μπορέσουμε να χειριστούμε αυτή τη ρύθμιση, και Δόξα τω Θεό έχουμε μπει στον δρόμο για αυτό, τότε ο αριθμός των αφίξεων στη Γερμανία θα μειωθεί”, διαβεβαίωσε ο κ. Στάινμαϊερ, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για “επίπονη δουλειά”.

Η μετανάστευση έχει μετατραπεί ξανά σε καυτό ζήτημα πρώτης γραμμής στη Γερμανία, μερικές ημέρες πριν από τις κρατιδιακές εκλογές στην Έσση και στη Βαυαρία και καθώς σε εθνικό επίπεδο το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταγράφει ανησυχητική άνοδο των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε το Σαββατοκύριακο στον όμιλο μέσων ενημέρωσης RND, ότι “ο αριθμός των προσφύγων που επιδιώκουν να έλθουν στη Γερμανία είναι υπερβολικά υψηλός αυτή την περίοδο”. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς των Χριστιανοδημοκρατών προκάλεσε σάλο και δέχθηκε επικρίσεις μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του για αιτούντες άσυλο που κατ’ αυτόν θα έπρεπε να έχουν απελαθεί ήδη αφού οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν αλλά “πάνε στον οδοντίατρο και φτιάχνουν τα δόντια τους”.

“Έχω την ελπίδα πως αφού το αφήσουμε πίσω μας αυτό, θα δημιουργηθεί εκ νέου κλίμα στο οποίο τα δημοκρατικά κόμματα θα μπορέσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους”, δήλωσε ο πρόεδρος Στάινμαγερ, ο ρόλος του οποίου είναι κυρίως συμβολικός αλλά θεωρείται σημαντικός για τη διαμόρφωση της κοινωνικής γνώμης, στη χθεσινή συνέντευξή του.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr