Οριστικό: Δείτε πόσο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ από το 2022

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει την μείωση του ΕΝΦΙΑ για τον επόμενο χρόνο και η σχετική ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Η μείωση εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Οι ευνοϊκές όμως εξελίξεις με την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος(ΑΕΠ) δημιουργούν τον απαραίτητο χώρο, αφού τα δημόσια έσοδα αυξάνονται από άλλες πηγές, και έτσι για το επόμενο έτος πρέπει να αναμένεται μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων.

Με αυτό τον τρόπο θα υλοποιηθεί η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση  της φορολογίας στα ακίνητα κατά 30%. Την μείωση που έρχεται για τον επόμενο χρόνο επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο κανάλι της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λέγοντας χαρακτηριστικά «το 2022 ο ΕΝΦΙΑ θα είναι δικαιότερος και χαμηλότερος».

Μεγαλύτερη η μείωση για την μικρή ακίνητη περιουσία

Σύμφωνα με πληροφορίες η μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων με μικρή ακίνητη περιουσία ώστε να ελαφρυνθούν τα μεσαία εισοδήματα. Παράλληλα μεγαλύτερες μειώσεις θα έχουμε σε αστικές περιοχές.

Τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2021 θα αναρτηθούν τελικά στο διαδίκτυο (www1.aade.gr) αύριο Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου.  Το δημόσιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα εισπράξει από τον ΕΝΦΙΑ περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σε έξι δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Εως το τέλος Οκτωβρίου οι δύο πρώτες δόσεις του 2021

Ο κ. Σταϊκούρας με τις χθεσινές δηλώσεις του επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Economico.gr, που δημοσιεύθηκαν το περασμένο Σάββατο,  σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να καταβάλλουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς να επιβαρυνθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών  «επειδή τα χρονοδιαγράμματα είναι περιορισμένα, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες, που δεν μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση τέλος Σεπτεμβρίου, να πληρώσουν δύο δόσεις τον Οκτώβριο χωρίς να έχουν κάποια κύρωση για αυτό».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών ένας στους πέντε ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσει φέτος μικρότερο φόρο γιατί λόγω της πανδημίας είχαν σημαντική μείωση στα ετήσια εισοδήματα τους.

Από τα 7.500.000 εκκαθαριστικά που θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο υπολογίζεται ότι  περίπου 1.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ ενώ περισσότεροι από  70.000 ιδιοκτήτες , που πληρούν τα σχετικά κριτήρια, θα έχουν πλήρη απαλλαγή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr