Βρετανία κορονοϊός

Στις 10 μέρες αυξάνεται τελικά η καραντίνα για για όσους έρχονται στην Ελλάδα από την Βρετανία, με βάση την ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η αρχική αεροπορική οδηγία που είχε εκδοθεί χθες προέβλεπε καραντίνα 7 ημερών και υποχρεωτικό αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ώρες πριν από την είσοδο στην χώρα. Με την νέα απόφαση αυξάνεται η διάρκεια της απομόνωσης, ενώ απαιτείται και δεύτερο μοριακό τεστ στο τέλος του δεκαημέρου για να βγει ο ταξιδιώτης από την καραντίνα.

Αναλυτικά η ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ αναφέρει:

«Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την νέα αεροπορική οδηγία (notam) για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο η οποία θα ισχύει από την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00 το πρωί έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο (10) υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους. Προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι αφιχθέντες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 10ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού.

Επίσης συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιωτών από το Ην. Βασίλειο να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά την φόρμα PLF προκειμένου να εισέρθουν στην Ελληνική Επικράτεια.»

Η καραντίνα των 10 ημέρων αναμένεται να ισχύσει από αύριο το πρωί στις 6.00 έως τις 7 Ιανουαρίου.

Πηγή: economico.gr