Σήμερα (Πέμπτη) το Eurogroup αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και την επιστροφή της στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα».

  • Η πολιτική έγκριση της διαδικασίας εξόδου από το καθεστώς αυτό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Αυγούστου, σηματοδοτεί και το οριστικό τέλος της μνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα. Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής  ικανότητας της χώρας.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Γ.Σ του ΣεΒ, “ο δωδεκαετής κύκλος αυτής της μεγάλης ταλαιπωρίας κλείνει και επίσημα με την έξοδο από την εποπτεία τώρα και την επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πραγματικά άλματα, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους. Καθώς εισερχόμαστε στον τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής θητείας η συζήτηση για το πού θέλει η Ελλάδα να βρίσκεται είναι μία συζήτηση που καλώς γίνεται”.

«Επιτυχής ολοκλήρωση του μεγάλου όγκου των δεσμεύσεων»

Στη συνεδρίαση του Eurogroup θα συμμετάσχει  ο Υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας, , όπου, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τη 14η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα που ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας μας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο είχε εισέλθει το 2018.

  • H Κομισιόν στην αξιολόγησή της επεσήμανε την «επιτυχή ολοκλήρωση του μεγάλου όγκου των δεσμεύσεων πολιτικής και την αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, που απέδειξαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα».

Η έξοδος από την εποπτεία δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού αυτή θα συνεχιστεί έως το 2059, ήτοι έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων. Όμως, η οικονομία θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, όμοιο με αυτό που ακολουθείται σήμερα σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία, ενώ θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση της πορείας της ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο που ίσχυε έως σήμερα.

Εκταμίευση μιας δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ

Η έγκριση από το Eurogroup για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία θα ενεργοποιήσει και την εκταμίευση μιας δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ωστόσο, θα οριστικοποιηθεί και ο «οδικός χάρτης» των προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να υλοποιηθούν σε 2 φάσεις, μία έως τον Αύγουστο και μία έως το τέλος του Οκτωβρίου.

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγοντας , με την έκθεσή της, το δρόμο για την έξοδο της χώρας μας από την Ενισχυμένη Εποπτεία, σημείωσε παράλληλα την υποχρέωση της Αθήνας να ολοκληρώσει επιπλέον 22 μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου να εισπράξει την τελευταία δόση των 748 εκατ. ευρώ από μέτρα ελάφρυνσης χρέους που είχαν συμφωνηθεί το 2018 (ΑΝFAs, SMPs).

Αυτή η «ουρά» της ενισχυμένης εποπτείας αφορά μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε κανονικά, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου 2018, να είχε ολοκληρώσει η χώρα, αλλά δεν πρόλαβε για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων λόγω πανδημίας και πολέμου στην Ουκρανία.

Ετσι, Κομισιόν και κυβέρνηση συμφώνησαν να δοθεί μια παράταση έως τον προσεχή  Οκτώβριο για την ολοκλήρωσή τους, την οποία συνέδεσαν με την εκταμίευση άλλης μίας  δόσης των 748 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από το 2019.

Οι τελευτσίες 22 μεταρρυθμίσεις

Οι 22 μεταρρυθμίσεις για την είσπραξη των τελευταίων 748 εκατ. ευρώ καταγράφονται σε ειδικό παράρτημα στην αξιολόγηση της Κομισιόν και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις εξής εκκρεμότητες:

  • Πλήρη εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων και ουσιαστική μείωση λοιπών ληξιπροθέσμων τον Αύγουστο.
  • Πλήρη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ τον Σεπτέμβριο.
  • Μείωση των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη. Για το 95% όσων έχουν επανακαθορισμένη ημερομηνία ακρόασης πρέπει να έχει οριστεί ημερομηνία ακρόασης έως τα τέλη Οκτωβρίου.
  • Συνέχιση της παρακολούθησης όλων των εκκρεμοτήτων στις ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΠΑ, Εγνατία, Γούρνες, Αττική Οδός, αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, λιμάνι Ηγουμενίτσας, αποθήκευση αερίου στη Νότια Καβάλα, λιμάνι Ηρακλείου).

Η ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup  περιλαμβάνει, επίσης, συζητήσεις σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρωζώνης, και ειδικότερα τις εκθέσεις σύγκλισης και το σχέδιο σύστασης για την εισαγωγή του ευρώ από την Κροατία.

Πηγή: economico.gr