Λίγες ώρες απομένουν μέχρις ότου ο Τζο Μπάιντεν στην έξω πλευρά του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον ορκιστεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο η συνήθως γιορτινή ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πρωτεύουσα μια τέτοια μέρα έχει αντικατασταθεί από αυτή την ελεγχόμενης παράνοιας.

«Ψάχνουν» ακόμα και τους Εθνοφρουρούς

Τόσο έντονη είναι η ανησυχία για οιασδήποτε μορφή επεισόδιο από οπαδούς του Τραμπ που το υπουργείο Άμυνας και το FBI υποβάλλουν σε έλεγχο τους στρατιωτικούς οι οποίοι προστατεύουν την Ουάσινγκτον και θα εγγυηθούν την ασφάλεια της τελετής ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, εν μέσω των ανησυχιών που έχουν ενταθεί μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο και των μέτρων ασφαλείας άνευ προηγουμένου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Περίπου 20.000 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί στην Ουάσινγκτον για να εγγυηθούν την ασφάλειά της μετά την επίθεση οπαδών του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο με σκοπό να εμποδιστεί να κυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν την 6η Ιανουαρίου.

Εικόνες πολιορκίας

Τομείς στο κέντρο της πόλης, όπως το περίφημο National Mall, έχουν κλείσει τελείως για το κοινό. Έχουν εγερθεί μεταλλικοί φράκτες, έχουν τοποθετηθεί τσιμεντένια μπλοκ, ενώ βαριά φορτηγά χρησιμοποιούνται για να εμποδίζεται η κίνηση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Ουάσινγκτον.

Τα μέλη της Εθνοφρουράς διατάχθηκαν ρητώς να αναφέρουν οτιδήποτε «ανάρμοστο» στις τάξεις τους στους ανώτερούς τους. «Αν και δεν έχουμε συγκεντρώσει καμία πληροφορία που να υποδεικνύει πως υπάρχει απειλή εκ των έσω, δεν αφήνουμε πέτρα που δεν θα αναποδογυρίσουμε για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του Καπιτωλίου», εξήγησε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Κρις Μίλερ.

«Συνετό μέτρο»

Ο Πίτερ Γκέινορ, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας στην απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, τόνισε από την πλευρά του ότι σκοπός είναι να εξασφαλιστεί η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας αύριο, όταν ο Μπάιντεν θα ορκιστεί στον χώρο έξω από το Καπιτώλιο. Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Γκέινορ χαρακτήρισε τον έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται τα μέλη της Εθνοφρουράς «συνετό» μέτρο, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων κι εν μέσω απειλών στο διαδίκτυο για νέες επιθέσεις.

Όπου φύγει-φύγει ο Τραμπ

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει αποφασίσει να μην παραστεί σε καμία φάση του τελετουργικού, αλλά να φύγει από το Λευκό Οίκο ώρες πριν την ορκωμοσία και μετά από μια μικρή αποχαιρετιστήρια τελετή στη Βάση Άντριους να πετάξει για Φλόριντα με το Air Force One. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τους Μπάιντεν θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο ο επικεφαλής ταξιθέτης, Τίμοθι Άρλεθ, ενώ δεν είναι γνωστό τι στάση θα τηρήσει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Πηγή: economico.gr