Κανονικά η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να φοράει τα «καλά» της για την 20η Ιανουαρίου, ημέρα της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Όμως, τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου με την εισβολή στο Καπιτώλιο εξαγριωμένων οπαδών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τα ανησυχητικά μηνύματα που λαμβάνουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας, έχουν μετατρέψει τη γιορτή σε μια αγχώδη διαδικασία, όπου όλοι ασχολούνται με το πώς τα πράγματα θα εξελιχθούν χωρίς παρατράγουδα και όχι με την σημασία της αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο.

Προσωρινή σύμβουλος εσωτερικής ασφάλειας

Τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα, που ο Τζο Μπάιντεν υποχρεώθηκε να ορίσει ως προσωρινή σύμβουλο εσωτερικής ασφαλείας μια κυρία που είχε διατελέσει σύμβουλος για ζητήματα αντιτρομοκρατίας (!) του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, μόνο και μόνο για να διαχειριστεί την κατάσταση μέχρι ο νέος πρόεδρος να ορκιστεί και να μεταβεί στον Λευκό Οίκο, οπότε και η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ θα αναλάβει την ασφάλειά του.

Lisa Monaco

Όπως ανακοινώθηκε από την ομάδα του Μπάιντεν, η Λίζα Μόνακο «θα βοηθήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο και θα συνεργαστεί με τον εισερχόμενο σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, τον εισερχόμενο σύμβουλο εσωτερικής ασφάλειας και τους σημερινούς αξιωματούχους ασφαλείας και δυνάμεων επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για τα σχέδιά τους για την ορκωμοσία». Υπογραμμίστηκε, δε, ότι «δεδομένων των υπαρχουσών απειλών, ο προσωρινός ρόλος της κας Μόνακο θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην περίοδο πριν την ορκωμοσία».

Κατάσταση πολιορκίας

Τα οποία σχέδια για την ορκωμοσία μοιάζουν περισσότερο με… κατάσταση πολιορκίας, καθώς ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις της πόλης της Ουάσινγκτον έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας και οι αρχές σκοπεύουν να αναπτύξουν τουλάχιστον 20.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς στην πρωτεύουσα για την τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου εν μέσω φόβων για νέα βίαια επεισόδια μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

national guard

Την ημέρα της ορκωμοσίας οι δρόμοι γύρω από το Καπιτώλιο θα παραμείνουν κλειστοί, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει ότι θα κλείσουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και η υπηρεσία δημόσιων μέσων μεταφοράς της πόλης ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ορισμένους σταθμούς του μετρό και θα ανακατευθύνει γραμμές λεωφορείων από την Παρασκευή έως τις 21 Ιανουαρίου.

FBI: Ετοιμάζονται «ένοπλες διαδηλώσεις»

Είναι χαρακτηριστικό ότι το FBI ανέφερε ότι έχει πληροφορίες που δείχνουν ότι «ένοπλες διαδηλώσεις» σχεδιάζονται στα πολιτειακά καπιτώλια και στις 50 πολιτείες και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.

Εθνοφορουροί στο Καπιτώλιο

Το επιτελείο του Μπάιντεν συνεχίζει να πιέζει για την γρήγορη επικύρωση από την Γερουσία του Αλεχάντρο Μαγιόρκα στο πόστο του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, αλλά υπάρχει κίνδυνος να μην έχει αναλάβει τα καθήκοντά του την ημέρα της ορκωμοσίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Μόνακο θα παρέχει «ζωτικής σημασίας σταθερότητα και ηγεσία κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι έχουμε πλήρη συντονισμό σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης πριν από την ημέρα της ορκωμοσίας».

Πηγή: economico.gr