Συνεχίζει τις απειλές η Μόσχα για διεύρυνση και κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία αν υπάρξει πιο ενεργή ανάμειξη της Δύσης και ειδικά του ΝΑΤΟ στη σύρραξη.

Η «αυτοκτονική φύση μιας τέτοιας κίνησης»

Ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Βενεντίκτοφ, σχολιάζοντας το αίτημα της Ουκρανίας για fast track ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ώρες μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, δήλωσε ότι «το Κίεβο γνωρίζει καλά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε εγγύηση για κλιμάκωση στον Τρίτο Παγκόσμι Πόλεμο», σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Σύμφωνα με το Reuters, o Βενεντίκτοφ, που είναι αναπληρωτής του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, συμπλήρωσε ότι πιστεύει πως το αίτημα της Ουκρανίας ήταν απλώς μια κίνηση προπαγάνδας και ότι η Δύση αντιλαμβάνεται τις συνέπειες πιθανής ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας αντιλαμβάνονται την αυτοκτονική φύση μιας τέτοιας κίνησης», τόνισε ότι στενός συνεργάτης και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου.

«Μια πυρηνική σύρραξη θα επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο»

Παράλληλα, ο Ρώσος αξιωματούχος καταδίκασε το αίτημα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι για προληπτικά χτυπήματα στη Ρωσία, τονίζοντας ότι αυξάνουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης και λεγοντας ότι «θα πρέπει να το θυμόμαστε: μια πυρηνική σύρραξη θα επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο τη Ρωσία και το σύνολο της Δύσης, αλλά κάθε χώρα στον πλανήτη. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Ούτως ή άλλως, βέβαια, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν φαίνεται στο ορατό μέλλον, καθώς τα περισσότερα κράτη-μέλη της Συμμαχίας δεν θέλουν καν να διανοηθούν το ρίσκο που ενέχει μια τέτοια κίνηση. Πόσο μάλλον όταν η Ρωσία, διά στόματος Πούτιν, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει σε χρήση πυρηνικών όπλων, αν απειληθεί η ασφάλειά της ή η υπόστασή της, αλλά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παραδέχθηκε ότι η απειλή πυρηνικής σύγκρουσης είναι εξαιρετικά αυξημένη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr