Αγία Σοφία

Στα νέα διαβατήρια της Τουρκίας θα απεικονίζεται η Αγία Σοφία, όπως λειτουργεί σήμερα, δηλαδή ως τζαμί. Αυτό αποκάλυψε ο Ταγίπ Ερντογάν σε διάγγελμά του στον τουρκικό λαό.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί η υποδομή για τα εθνικά διαβατήρια, τα οποία θα παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «οι σελίδες του νέου μας διαβατηρίου θα ξεκινούν με το παλάτι του Τοπ Καπί και θα τελειώνουν με το πρώτο Κοινοβούλιο, ενώ στη μεσαία του σελίδα θα απεικονίζεται το μεγάλο τζαμί της Αγίας Σοφίας».

Η απόφαση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης θεωρείται πως δείχνει την αποφασιστικότητα της Αγκυρας στο ζήτημα αυτό.

Αμετακίνητη παρά τις αντιδράσεις η Τουρκία 

Oι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί πριν από δύο χρόνια, δεν άλλαξαν τις θέσεις της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Ερντογάν ανέφερε πως «άλλα είναι τα σύνορα της χώρας μας και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας.

Από τη Σιβηρία, στην Αφρική, πέραν του Ατλαντικού στην Αμερική μέχρι και τα Βαλκάνια. Τα σημερινά μας σύνορα είναι αυτά, όμως δεν κόψαμε τους δεσμούς μας με τους ανθρώπους που ζήσαμε για αιώνες».

Εν τω μεταξύ, η διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «οι ισχυρισμοί που προβλήθηκαν από κάποια ΜΜΕ πως “έσπασε το καπάκι της δεξαμενής νερού της Αγίας Σοφίας και τοποθετήθηκαν υποδήματα εντός” είναι αναληθείς».

Επανάληψη των ανυπόστατων ισχυρισμών από τον Ακάρ 

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε είναι παλαιά και δεν απεικονίζει τη σημερινή κατάσταση.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ προέβαλε και πάλι τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι «η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκατόρικες ενέργειες και την προβοκατόρικη ρητορική».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, ισχυρίστηκε πως «έχουμε ένα εκατομμύριο φορές δίκιο στα προβλήματα που ζούμε με την Ελλάδα.

Στον κόσμο δεν υπάρχει άλλη χώρα με χωρικά ύδατα στα 6 μίλια και με εναέριο χώρο στα 10 μίλια. Στρατιωτικοποιήθηκαν 16 νησιά παρά τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκατόρικες ενέργειες και την προβοκατόρικη ρητορική».

Αν κάνουν τα εξοπλιστικά για την Τουρκία, είναι λίγα 

Ο κ. Ακάρ υποστήριξε πως για την επίλυση των προβλημάτων η Τουρκία θέλει συνομιλίες, συναντήσεις και διάλογο, όμως τόνισε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων και την καταπάτηση των δικαιωμάτων της.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Τούρκου υπουργού Αμυνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας: «Με τα εξοπλιστικά η Ελλάδα μπαίνει κάτω από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος. Αν κάνουν τα εξοπλιστικά για την Τουρκία είναι λίγα, αν τα κάνουν για αμυντικούς λόγους είναι πολλά. Επειδή γνωρίζουν πως έχουμε δίκιο, δεν έρχονται στο τραπέζι και το αποφεύγουν».

Πηγή : Καθημερινή ( Μανώλης Κωστίδης )

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr