έσοδα lockdown

Δραματικές είναι οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για την επίπτωση στα δημόσια έσοδα από την παρατεταμένη πανδημία, ενώ το χειρότερο σενάριο που επεξεργάζεται το αρμόδιο επιτελείο είναι είτε να μην ανοίξει καθόλου είναι να ανοίξει για πολύ λίγο η χριστουγεννιάτικη αγορά.

Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι κατά τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, στην περίπτωση που όπως όλα δείχνουν, η αγορά ανοίξει για μικρό χρονικό διάστημα πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, τότε το πλήγμα θα είναι βαρύ και οι απώλειες θα ξεπεράσουν τα 10 δις ευρώ.

Κατά τις ίδιες πηγές, μόνο από τη μείωση της κατανάλωσης οι απώλειες εσόδων υπολογίζονται στα 4,6 δισ. ευρώ, που είναι και η μεγαλύτερη πληγή για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους ενώ δεν αποκλείεται οι απώλειες από τους φόρους στην κατανάλωση να είναι σημαντικά μεγαλύτερες.

Άλλωστε, μόνο από τα ΦΠΑ, τα έσοδα αναμένεται να παρουσιάσουν υστέρηση τουλάχιστον 3,27 δισ. ευρώ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης κατά 752 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος (φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και λοιπών κατηγοριών).

Συγκεκριμένα, αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα ύψους 13,676 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,987 δισ. ευρώ ή 17,9%, έναντι του στόχου του προϋπολογισμού.

Ελπίδες για ανάκαμψη των εσόδων το 2021

Με βάση τα δεδομένα που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών, υπολογίζουν ότι το επόμενο έτος τα έσοδα από φόρους θα φθάσουν στα 47,8 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από τους φόρους στην κατανάλωση θα αυξηθούν κατά 2,4 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος κατά 1,065 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

• Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 10,193 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 163 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020.
• Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 830 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020 και να διαμορφωθεί στα 3,416 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα, το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί ενδεχομένως να είναι μικρότερο, καθώς δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και το επόμενο έτος στη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Πηγή: economico.gr