Ερντογάν ΝΑΤΟ

Την αποκάλυψη κάνει ο γνωστός, καταζητούμενος, τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ που ζει εξόριστος στην Σουηδία: Πρόκειται για την ευθεία, και ωμή απειλή που είχε εκτοξεύσει σε ανύποπτο – θεωρητικά – χρόνο, το 2010, ο Ταγίπ Ερντογάν κατά του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης και η οποία αποκτά ίσως ιδιαίτερη σημασία στην τρέχουσα, κρίσιμη συγκυρία.

“Ξέρω τι να κάνω: Θα τους γ……. τις μάνες τους”

«Όταν έχω μια ευκαιρία, ξέρω τι να κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Πρόκειται να γαμ… τις μάνες τους. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο τρομοκράτες όσο το Ισραήλ», είχε προειδοποιήσει τότε ο Ερντογάν, όπως γράφει ο Μποζκούρτ τώρα, σε κείμενό του στην ιστοσελίδα Nordic Monitor.

O ίδιος γράφει πως η απειλή του Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργού της Τουρκίας τότε, είχε κατατεθεί στην διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης που είχε με στενούς συνεργάτες και νομοθέτες του κόμματός του.

Ηταν η εποχή που το ΝΑΤΟ πρότεινε την δημιουργία μιας νέας βάσης ραντάρ στην περιοχή Κιούρεικ της Μαλάτιας ως μέρος του πυραυλικού αμυντικού συστήματος της Συμμαχίας, το οποίο θα συνεργαζόταν με το σύστημα πυραύλων αναχαίτισης στη Ρουμανία και την Πολωνία.

Ο Ερντογάν σαφώς δεν ήταν ευχαριστημένος με τα σχέδια του ΝΑΤΟ που είχαν διατυπωθεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Λισαβόνας το 2010, αλλά εκείνη την εποχή ένιωθε ότι έπρεπε να τα ακολουθήσει ενόψει της πίεσης των στρατιωτικών και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών που θεωρούσαν το Ιράν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Οι πιέσεις των στρατηγών στον Ερντογάν

Η τουρκική κυβέρνηση είχε μακρές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ιδίως για το χαρακτηρισμό του Ιράν ως απειλής για τη συμμαχία και την πιθανή ανταλλαγή πληροφοριών με το Ισραήλ.

Ο Ερντογάν δεχόταν ιδιαίτερη πίεση από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος υποστήριξε το έργο του ΝΑΤΟ, και ακόμη δεν είχε συγκεντρώσει αρκετή δύναμη στα χέρια του για να αγνοήσει τους στρατηγούς.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο με τις ΗΠΑ σχετικά με την ανάπτυξη του αμερικανικού ραντάρ στο Κιούρεικ ως μέρος ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας που υποστηριζόταν από το ΝΑΤΟ και είχε σχεδιαστεί για την προστασία των Ευρωπαίων μελών της συμμαχίας από απειλές πυραύλων.

Ο Χαϊρετίν Τσακμάκ,, ένας σκληροπυρηνικός ισλαμιστής νομοθέτης από την επαρχία της Προύσας  ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων στην ιδιωτική συνάντηση με τον Ερντογάν. Ο άλλος νομοθέτης ήταν ο Σερασετίν Καραγιαγκίζ, αντιπρόσωπος από την επαρχία Μους. Και εκείνος ήταν ισλαμιστής πολιτικός.

Η εμπλοκή της ιρανική Quds Force

Στις 19 Οκτωβρίου 2010 και οι δύο νομοθέτες ανέφεραν τι τους είπε ο Ερντογάν για τη βάση του ραντάρ σε ένα ανώτερο αξιωματούχο της ιρανικής Quds Force, που ονομάζεται Χουσείν Αβνί Γιαζικίογλου.. Σύμφωνα με τον Μποζκούρτ είναι ένας καταδικασμένος κακοποιός που είχε φυλακιστεί για τρομοκρατικές ενέργειες σε σχέση με τη Δύναμη Quds στο παρελθόν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα χώρο σε λόφο της Κωνσταντινούπολης, με θέα στο Βόσπορο. Ο Γιαζικίογλου συνέταξε αργότερα μια αναφορά σχετικά με τις λεπτομέρειες της συνομιλίας και την παρέδωσε στον χειριστή του, τον Νάσερ Γκαφαρί.

Ο… συζυγικός καυγάς και η ΜΙΤ

Η έκθεση μαζί με δεκάδες άλλα έγγραφα πληροφοριών που συνέλεξε ο Γιαζικίογλου παραδόθηκε στην  αστυνομία όταν η δυσαρεστημένη σύζυγος του Γιαζικίογλου, η Καμίλ,  αποφάσισε να «καρφώσει» τον άντρα της, επειδή είχαν συζυγικά προβλήματα. Η αστυνομία αρχικά δεν έδωσε μεγάλη προσοχή στους ισχυρισμούς της συζύγου και η τοπική αστυνομια στην Προύσα, όπου ανέφερε για πρώτη φορά το θέμα, το αντιμετώπισε την υπόθεση ως απλή οικιακή ενόχληση.

Ωστόσο, όταν η σύζυγος παρέδωσε έγγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις και ψηφιακό υλικό, η αστυνομία συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα του θέματος και ενημέρωσε το τμήμα αντιτρομοκρατίας της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, το οποίο ασχολείτο με την έρευνα για το Quds Force.

Η αστυνομία διενήργησε τη δική της ανεξάρτητη έρευνα, σάρωσε τα τηλέφωνα του Γιαζικίογλου, παρακολούθησε τους ιρανούς χειριστές και άλλους υπόπτους και επαλήθευσε τους ισχυρισμούς της συζύγου.

Προς έκπληξη των ερευνητών, ο Γιαζικίογλου αποδείχθηκε στενός φίλος του Χακαν Φιντάν, επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr