Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ενθάρρυνε χθες την Άγκυρα να στηρίξει τη Σουηδία στην επιθυμία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σε συνάντηση που είχε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Τουρκία έχει αντιταχθεί στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία, επικαλούμενη “ανησυχίες στο θέμα της ασφάλειας”, ωστόσο τα μέλη του ΝΑΤΟ εκφράζουν την ελπίδα ότι η χώρα του Ευρωπαϊκού Βορρά θα πάρει το πράσινο φως έως τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στα μέσα Ιουλίου στο Βίλνιους.

Σε μια συνάντηση με τον Φιντάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λονδίνο, ο Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία της ενότητας του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη στιγμή κι επίσης ενθάρρυνε την υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Σουηδία για την ένταξή της στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Μπλίνκεν χαιρέτισε επίσης και την στήριξη της Άγκυρας προς στο Κίεβο σε ό,τι αφορά  στη μεταξύ τους συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία επιτρέπει τις ουκρανικές εξαγωγές από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Τον περασμένο μήνα, ο Μπλίνκεν προέτρεψε την Τουρκία να οριστικοποιήσει άμεσα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία και η Φινλανδία μετά από δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας ανέστρεψαν πέρσι την στάση τους και υπέβαλαν αίτημα για ένταξή τους στΝ Αυλαντική Συμμαχία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας.

Τους τελευταίους μήνες, διαδηλωτές στη Στοκχόλμη κρέμασαν ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Σε άλλες εκδηλώσεις, διαδηλωτές κυματίζουν σημαίες που δείχνουν την υποστήριξή τους στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία και ορισμένους δυτικούς συμμάχους της.  Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η Σουηδία φιλοξενεί μέλη μαχητών που θεωρεί τρομοκράτες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Σουηδία πρέπει να καταστείλει τις διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας στη Στοκχόλμη προτού λάβει το πράσινο φως για ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ δήλωσε ότι το δικαίωμα στη διαδήλωση «κατοχυρώνεται από το σύνταγμα». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι κάτι που είναι νόμιμο δεν είναι πάντα σωστό.

Η Σουηδία εισήγαγε πρόσφατα έναν νέο νόμο για να καταστήσει δυσκολότερη τη χρηματοδότηση ή την υποστήριξη ομάδων που σε κάποιες χώρες θεωρούνται”τρομοκρατικές”. Ο Μπίλστρομ δήλωσε την Τετάρτη ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα πρέπει να αρχίσει να συζητά την επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας, καθώς η Στοκχόλμη έχει πλέον καλύψει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο συμφωνίας της με την Άγκυρα και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Σουηδία θα μπορέσει να ενταχθεί, μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στα μέσα Ιουλίου, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο «Σχέδιο Β».

Υπενθυμίζεται ότι και η Ουγγαρία πρέπει επίσης να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr