Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο των επιτοκίων στις ΗΠΑ
fed

Ο Jerome Powell,  Πρόεδρος της Federal Reserve, παραδέχτηκε ότι υφίστανται σημάδια μείωσης του πληθωρισμού, αλλά είπε ότι η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών δεν είναι τέτοια που να καθορίζει μια τάση μείωσης. Κατά συνέπεια, είπε,  η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «είναι αποφασισμένη»  να τηρήσει τη δέσμευσή της για τον στόχο του πληθωρισμού στο 2%.

«Ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ υψηλός και μερικοί μήνες με καλά στοιχεία είναι μόνο η αρχή του τι χρειάζεται, για να χτιστεί η εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω, προς τον στόχο μας», είπε ο Powell. «Δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διατηρηθούν αυτές οι χαμηλότερες τιμές ή πού θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός τα επόμενα τρίμηνα».

Powell: ανώμαλη η πορεία του πληθωρισμού

«Ενώ η πορεία είναι πιθανό να είναι ανώμαλη και να πάρει λίγο χρόνο, οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε ενωμένοι στη δέσμευσή μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό με βιώσιμο ρυθμό στο 2%», πρόσθεσε ο Powell, όπως μεταδίδει το CNBC.

Ο Powell άφησε να εννοηθεί ότι η αγορά εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη ίσως χρειαστεί να επιβραδυνθούν για να επιτευχθεί τελικά ο στόχος της Fed.Παρ

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια βιώσιμη επιστροφή στον στόχο μας για τον πληθωρισμό 2% είναι πιθανό να απαιτήσει μια περίοδο ανάπτυξης κάτω της τάσης και κάποια περαιτέρω άμβλυνση των συνθηκών της αγοράς εργασίας», υπογράμμισε.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων

Οι αξιωματούχοι της Fed χρησιμοποιούν αυξήσεις επιτοκίων εν μέρει για να προσπαθήσουν να εξομαλύνουν μια ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, η ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο και ο αργός ρυθμός των απολύσεων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο του πληθωρισμού των ΗΠΑ.

«Πρόσθετα στοιχεία για την επίμονη ανάπτυξη πάνω από την τάση ή ενδείξεις ότι η στενότητα στην αγορά εργασίας δεν μειώνεται πλέον, θα μπορούσε να θέσουν σε κίνδυνο περαιτέρω πρόοδο στον πληθωρισμό και θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr