Κάτι μεγάλο βρίσκεται σε εξέλιξη στη Χερσώνα

Ενώ ο Πούτιν  χτυπά πλέον υποδομές ηλεκτρισμού και υδροδότησης με σκοπό να βυθίσει στο σκοτάδι και το ψύχος τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το φάσμα της ήττας στο πεδίο των μαχών.

Τελευταία εξέλιξη, το απόγευμα της Τρίτης, το σχέδιο εκκένωσης της Χερσώνας από τμήμα του πληθυσμού της, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόσφατα διορισμένος από τους Ρώσους, διοικητής της περιοχής, Βλάντιμιρ Σάλντο.

«Η κατάσταση στην περιοχή της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης μπορεί να περιγραφεί ως τεταμένη», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.

«Ο εχθρός συνεχώς προσπαθεί να επιτεθεί στις θέσεις των Ρώσων στρατιωτών» συνέχισε ο Σουροβίκιν, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής των επιχειρήσεων πριν από δέκα ημέρες. Όπως είπε, τέτοιες επιθέσεις σημειώνονται κυρίως «στους τομείς του Κουπιάνσκ, του Λιμάν και του Μικολάιφ-Κρίβι Ριχ».

  • Ο Σουροβίκιν ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει την πόλη της Χερσώνας, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

«Ο ρωσικός στρατός θα διασφαλίσει πάνω απ’ όλα την ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού» από τη Χερσώνα, όπου τα ουκρανικά πλήγματα εναντίον πολιτικών υποδομών «απειλούν άμεσα τη ζωή των κατοίκων», πρόσθεσε.

Σουροβίκιν: Η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη»

Ο Σουροβίκιν υποστήριξε επίσης ότι «το ουκρανικό καθεστώς επιχειρεί να διασπάσει την άμυνά μας» συγκεντρώνοντας «όλες τις εφεδρείες του» για αυτήν την αντεπίθεση. Η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη», ιδίως στην πόλη Χερσώνα, λόγω των ουκρανικών πληγμάτων εναντίον «κοινωνικών, οικονομικών και βιομηχανικών υποδομών», συνέχισε.

Μεταξύ των υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς είναι μεταξύ άλλων το φράγμα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Καχόφκα και η γέφυρα Ανονόφσκι που συνδέει τη βόρεια με τη νότια όχθη του Δνείπερου. Λόγω των πληγμάτων, παρουσιάζονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στον ανεφοδιασμό των κατοίκων με τρόφιμα και νερό. Ο Σουροβίκιν έκανε μάλιστα λόγο για «άμεση απειλή για τη ζωή των κατοίκων».

Οι μελλοντικές ενέργειες του ρωσικού στρατού σε ό,τι αφορά την ίδια την πόλη της Χερσώνας «θα εξαρτηθούν από τη στρατιωτική κατάσταση», συνέχισε, λέγοντας ότι είναι ανάγκη «να διαφυλαχθεί στο μέγιστο η ζωή των πολιτών και των Ρώσων στρατιωτών».

«Δεν αποκλείουμε τη λήψη μιας πολύ δύσκολης απόφασης», κατέληξε.

Τι σημαίνει η εκκένωση της Χερσώνας

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι, σχολιάζει το Sky News, τα σημάδια δείχνουν όλο και περισσότερο μια ρωσική απόσυρση από την πόλη.

«Αυτή θα ήταν μια σημαντική νίκη για την Ουκρανία. Η Ρωσία κατέλαβε την πόλη Χερσώνα σε μεγάλο βαθμό χωρίς αντίπαλο στις πρώτες μέρες της εισβολής, και παραμένει η μόνη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταλάβει άθικτη.

Το να την χάσει τώρα θα ήταν η τελευταία σε μια σειρά από όλο και πιο ταπεινωτικές ήττες για τον Βλαντιμίρ Πούτιν»,σημειώνει το βρετανικό δίκτυο που φιλοξενεί επίσης τις εκτιμήσεις του καθηγητή Michael Clarke.

Κάτι μεγάλο βρίσκεται σε εξέλιξη

O Κλαρκ πρώην γενικός διευθυτής του βρετανικού Royal United Services Institute (RUSI) θεωρεί ότι το blackout σημαίνει ότι κάτι μεγάλο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο σημείωσε: «Το κάνουν πάντα προτού προχωρήσουν σε μία μεγάλη επιθετική ενέργεια. Εκτιμώ ότι μέσα στις επόμενες 48 έως 72 ώρες θα καταλάβουμε τι συμβαίνει. Μπορεί να αποτύχει, μπορεί να μην αποδώσει αλά στο παρελθόν έχει δώσει αποτέλεσμα. Ας περιμένουμε για μερικές πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες».

  • Με πληροφορίες από AFP, Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr