ουκρανικά σιτηρά

Η Μόσχα θέτει νέους όρους για την εφαρμογή της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά, με Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών να λέει ότι θα ισχύσει μόνο αν αρθούν οι κυρώσεις κατά των ρωσικών αγροτικών προϊόντων.

Όπως είπε, μάλλον απροσδόκητα, ο υφυπουργός Αντρέι Ρουντένκο, η συμφωνία στην οποία έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία και η Ουκρανία για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών ώστε να επιτραπεί η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, μπορεί να καταρρεύσει.

Κι αυτό θα γίνει, πρόσθεσε, εφόσον η Δύση δεν άρει την απαγόρευση στις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για απαγορεύσεις η πλειονότητα των οποίων χρονολογείται από το 2014 και τη ρωσική εισβολή και κατάληψη της Κριμαίας.

«Ελπίζουμε να μη φτάσουμε εκεί», τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Η προϋπόθεση που θέτει η Ρωσία 

Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή της «συμφωνίας σιτηρών» τόσο για τις ρωσικές εξαγωγές όσο και για τα ουκρανικά σιτηρά θα πρέπει να ξεκινήσει ταυτόχρονα. «Αυτά τα δύο έγγραφα υπογράφηκαν ταυτόχρονα, επομένως θα πρέπει να εφαρμοστούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο», είπε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.

Είναι γεγονός ότι εκτός από τη συμφωνία απελευθέρωσης των ουκρανικών σιτηρών, στην Κωνσταντινούπολη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και του ΟΗΕ για τη διευκόλυνση της προμήθειας ρωσικών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων στον κόσμο αγορές.

Η δήλωση του κ. Ρουντένκο έρχεται μάλιστα ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, όπως η Οδησσός και το Μικολάιβ.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία Αλεξέι Γιέρχοφ δήλωσε στο τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο Rossiya-24 ότι «τώρα τίθενται πολλά ερωτήματα: πότε θα πάνε τα πρώτα πλοία, πότε θα τα πρώτα φορτία. Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε ακόμα λίγη υπομονή».

Σύμφωνα με τον κ. Γιέρχοφ, «δεν χρειάζεται να βιαστούμε εδώ και να προλάβουμε τους εαυτούς μας, καθώς αυτό είναι ένα αρκετά νέο θέμα για όλους όσοι θα ασχοληθούν τώρα με τη διασφάλιση της μεταφοράς σιτηρών».

Άλλα διαρρέει η Τουρκία 

Πάντως το πρακτοείο Reuters επικαλείται Τούρκο αξιωματούχο για να μεταδώσει ότι η πρώτη παρτίδα ουκρανικών σιτηρών μπορεί να φορτωθεί εντός των επόμενων ημερών, για να εξαχθεί διά θαλάσσης.

«Δεν θα χρειαστούν περισσότερες από μερικές ημέρες. Φαίνεται ότι τα πρώτα σιτάρια θα φορτωθούν αυτήν την εβδομάδα και θα πραγματοποιηθούν εξαγωγές από την Ουκρανία», είπε, μιλώντας για τον συντονισμό των λεπτομερειών της επιχείρησης.

Πηγή: Reuters, Interfax

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr