Διάγγελμα Ζελένσκι

Νέο διάγγελμα προς τον λαό της Ουκρανίας έκανε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ οι Ρώσοι σφυροκοπούν με σφοδρότητα το Κίεβο.

Το κακό προσωποποιημένο μας βομβαρδίζει 

Το κακό προσωποποιημένο μας βομβαρδίζει και πρέπει να σταματήσει αμέσως, πρέπει να καταστραφεί η οικονομία της Ρωσίας για να δείξουμε ότι η ανθρωπότητα γνωρίζει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της, είπε στο νέο του δραματικό διάγγελμα ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Επιπλέον, τόνισε πως οι σημερινές συνομιλίες διεξήχθησαν εν μέσω βομβαρδισμών σε ουκρανικές πόλεις και εδάφη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία δέχτηκε από τις ρωσικές δυνάμεις 56 επιθέσεις με ρουκέτες και 113 πυραύλους τύπου Κρουζ σε πέντε ημέρες.

Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.

Μη χάνετε τον χρόνο σας

«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (…). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».

Ξεκάθαρο έγκλημα πολέμου

«Σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν βάναυσα το Χάρκοβο με μαχητικά αεροσκάφη. Ήταν ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου. Το Χάρκοβο είναι μια ειρηνική πόλη, εκεί υπάρχουν ειρηνικές κατοικημένες περιοχές, όχι στρατιωτικές υποδομές.

Δεκάδες μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι αυτό δεν είναι μια τυχαία λανθασμένη ριπή, αλλά σκόπιμη καταστροφή ανθρώπινων ζωών: οι Ρώσοι ήξεραν πού χτυπούσαν», είπε ο Ζελένσκι.

Ζητά την απαγόρευση πρόσβασης στη Ρωσία σε όλα τα λιμάνια και αεροδρόμια του κόσμου
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε να απαγορευτεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος» της Ρωσίας «σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», είπε ο κ. Ζελένσκι στο διάγγελμά του, που μεταφορτώθηκε στο Facebook.

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τα ρωσικά πολεμικά 

Ο Ζελένσκι ζητεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τα πολεμικά αεροσκάφη της Ρωσίας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης, στο διάγγελμά του, πως ήρθε η ώρα να εξεταστεί η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τους πυραύλους της Ρωσίας, αφού οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χάρκοβο.

Στο βιντεσκοπημένο μήνυμά του ο Ζελένσκι δεν προσδιόρισε πώς και από ποιον θα μπορούσε να επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Τόνισε επίσης ότι ένα κράτος που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου δεν θα πρέπει να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr