Ουκρανία ρωσικές δυνάμεις

Την ώρα που εξελίσσεται ένα διεθνές διπλωματικό θρίλερ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο πεδίο η κατάσταση παραμένει στάσιμη, με τα δεδομένα ωστόσο να δείχνουν πως οι Ρώσοι ετοιμάζονται για τη μεγάλη επίθεση στο Κίεβο.

Έχουν σκοτώσει περισσότερους αμάχους παρά στρατιώτες 

Μάλιστα όπως σημειώνει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους Ουκρανούς πολίτες παρά στρατιώτες. «Θέλω αυτό να ακουστεί όχι μόνο στο Κίεβο αλλά σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Oleksii Reznikov, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τις 4 το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 9ης Μαρτίου, 549 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 957 τραυματίστηκαν.

Βομβάρδισαν ψυχιατρικό νοσοκομείο 

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν επίσης σήμερα ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν τοπικές αρχές. Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκιβ (Χάρκοβο), ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί.

Ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται, δήλωσε, κάνοντας λόγο για μια «βάναυση επίθεση κατά αμάχων». Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει από ανεξάρτητη πηγή την αναφορά αυτή.

Η επίθεση αυτή, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση δεν προκάλεσε θύματα, ανέφερε ανακοίνωση των ουκρανικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. «Και οι 30 εργαζόμενοι και οι 330 ασθενείς ήταν σε καταφύγιο την ώρα του χτυπήματος», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Μόσχα πάντως θα πρέπει να αλλάξει την τακτική της αφού μέχρι στιγμής είναι καθηλωμένη στα πέριξ της ουκρανικής πρωτεύουσας, αν και σημειώνει μία κάποια κινητικότητα.

Οι Ρώσοι «βρίσκονται βορειοδυτικά του Κιέβου

Όπως αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, εκτιμάται ότι οι Ρώσοι «βρίσκονται βορειοδυτικά του Κιέβου και οι ρωσικές δυνάμεις μπόρεσαν να προχωρήσουν.

Βρίσκονται ακόμη βασικά κοντά στο αεροδρόμιο Hostomel, αλλά έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στο Κίεβο. Η πρόχειρη εκτίμηση είναι περίπου πέντε χιλιόμετρα πιο κοντά, κατά προσέγγιση. Ανατολικά του Κιέβου, βλέπουμε τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν να προωθούν τα στρατεύματά τους.

Βρίσκονται πραγματικά κατά μήκος δύο παράλληλων γραμμών εκεί, και εκτιμούμε ότι η – η βορειότερη από αυτές τις δύο γραμμές, η πλησιέστερη γραμμή βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου».

Το Chernihiv είναι απομονωμένο

Σημειώνεται δε πως ο ίδιος είπε πως το Chernihiv είναι απομονωμένο.

Εκτιμούμε επίσης ότι μερικοί από αυτούς μπορεί να έφτασαν περίπου 40 χιλιόμετρα  από το Κίεβο, αλλά μας φαίνεται επίσης ότι ένα μέρος αυτών των δυνάμεων μπορεί να επανατοποθετηθεί προς το Σούμι. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι, δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα επιστρέφουν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το κάνουν αυτό».

Ο ίδιος αξιωματούχος δε, σε άλλο σημείο της ενημέρωσης περιέγραψε τις ρωσικές γραμμές οι οποίες βρίσκονται στα πέριξ του Κιέβου λέγοντας πως μία από τις γραμμές βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χλμ από την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Η βορειοδυτική διαδρομή προς το Κίεβο, γύρω από το αεροδρόμιο Hostomel που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της πόλης. Αυτοί είναι οι τύποι που λέγαμε για λίγο ότι είμαστε, ξέρετε, 30 και μετά 25, και μετά, ξέρετε, 20, και έτσι υπολογίζουμε ότι, είναι τόσο κοντά στην πόλη όσο ίσως βάσε κάποιων στοιχείων και 15 χιλιόμετρα μακριά.

Αλλά βασικά η όποια κίνηση έγινε ήταν μικρή. Και εξακολουθούν – εκτιμούμε ότι βρίσκονται ακόμα κοντά σε αυτό – αυτό το αεροδρόμιο. Αυτό είναι το βορειοδυτικό σκέλος που κατεβαίνει από το νότο στο Κίεβο. Είναι η δυτικότερη από τις βόρειες προσεγγίσεις που που έχουν υπάρξει».

Άξονας Κιέβου

Άξονας Κιέβου: Οι ρωσικές επιχειρήσεις στον άξονα του Κιέβου στοχεύουν στην περικύκλωση της πόλης από τα βορειοδυτικά, τα δυτικά και τα ανατολικά.

Οι ρωσικές δυνάμεις, αναφέρει το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών, δεν σημείωσαν ουσιαστικά κέρδη τις τελευταίες 24 ώρες. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι σταμάτησε τις ρωσικές προελάσεις «προς όλες τις κατευθύνσεις» και ότι οι ρωσικές δυνάμεις μείωσαν τον επιθετικό ρυθμό τους λόγω αποθάρρυνσης στις 10 Μαρτίου.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία και η ουκρανική αεράμυνα παραμένουν επιπλέον επιχειρησιακές. Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ισχυρίστηκε ότι η ουκρανική αεράμυνα και τα μαχητικά κατέρριψαν τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη Su-25, δύο ελικόπτερα και δύο πυραύλους κρουζ στις 8-9 Μαρτίου.

Οι μεμονωμένες ρωσικές επιθέσεις σε μέγεθος συντάγματος που αναφέρθηκαν στις 8-9 Μαρτίου μπορεί να αντιπροσωπεύουν τη μέγιστη κλίμακα επιθετικών επιχειρήσεων που μπορούν να διεξάγουν οι ρωσικές δυνάμεις σε αυτόν τον άξονα ανά πάσα στιγμή.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα χρειαστούν μια περίοδο μεγαλύτερη από τις προηγούμενες επιχειρησιακές παύσεις των 48-72 ωρών για να ενισχύσουν επαρκώς τις δυνάμεις τους για να επαναλάβουν τις προόδους στο Κίεβο, εάν είναι σε θέση να το κάνουν.

Δεν έχει πετύχει στρατηγικής σημασίας νίκη ο Πούτιν

Όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, ο Βλάντιμίρ Πούτιν, παρά τα εδάφη που έχει καταλάβει δεν έχει πετύχει μία στρατηγικής σημασίας νίκη η οποία θα του επέτρεπε να σύρει την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διαπραγματεύσεις και συνθηκολόγηση.

Έτσι, όσο οι μέρες περνούν, η Μόσχα προβαίνει ολοένα και πιο συχνά σε επιθέσεις κατά αμάχων βομβαρδίζοντας πολιτικά κτήρια, νοσοκομεία και σχολεία με στόχο να κάμψει το ηθικό των Ουκρανών που αμύνονται λυσσαλέα.

Το μεγάλο ερωτηματικό της χρήσης χημικών όπλων 

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι αναφορές από τη Δύση που προειδοποιούν πως οι Ρώσοι είναι πολύ κοντά στο να αποφασίσουν τη χρήση χημικών όπλων, κάτι που ωστόσο θα πυροδοτούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, μέχρι και απάντηση όπως απείλησε ο υπουργός Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Κρις Φιλπ.

Αντίστοιχα το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών των ΗΠΑ, σε προηγούμενη ανάλυσή του εξέταζε το ενδεχόμενο, η Μόσχα να στήσει προβοκάτσια με επίθεση ακόμα και στο έδαφός της προκειμένου να δικαιολογήσει μία μαζικότερης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία ακόμα και τη χρήση χημικών όπλων.

Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών ΗΠΑ: Ο Πούτιν δεν έχει κερδίσει αυτά που ήθελε

Όπως σημειώνει το ISW στο τελευταίο του report για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ρώσοι επιχειρούν μέρα με την ημέρα να κυκλώσουν το Κίεβο, ωστόσο είναι αντιμέτωποι με το δριμύ ψύχος αλλά και την αντίσταση των Ουκρανών η οποία είναι έως και πιθανόν να καθηλώσει τους επιτιθέμενους εκτός της πρωτεύουσας.

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται, όπως αναφέρει το ISW να βρίσκονται επίσης σε μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο γύρω από το Χάρκοβο. Αντίστοιχα, φαίνεται πως παρά τα χτυπήματα και τους βομβαρδισμούς σε Μικολάγιεβ και Ζαπορίζια και στα ανατολικά γύρω από το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ σημείωσαν μικρή πρόοδο τις τελευταίες 24 ώρες.

Πιθανό να διατηρεί η Ρωσία πολύ μεγαλύτερη μαχητική ισχύ στο νότο

Η Ρωσία πιθανότατα διατηρεί πολύ μεγαλύτερη μαχητική ισχύ στο νότο και στα ανατολικά και πιθανώς θα πραγματοποιήσει πιο αποτελεσματικές επιθετικές επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες, αλλά η αποτελεσματική και η ταχύτητα τέτοιων επιχειρήσεων είναι αμφίβολη δεδομένης της γενικής απόδοσης του ρωσικού στρατού μέχρι σήμερα.

Παρά την κινητικότητα που εμφανίζει ο ρωσικός στρατός στα πέριξ του Κιέβου, το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών ΗΠΑ αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως παρά την αναδιοργάνωση, ο ρωσικός στρατός αλλάξει ξαφνικά την «αποδοτικότητά» του στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων.

Πάντως σημειώνεται πως η μεγάλη διαφορά στο διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθιστούν το ενδεχόμενο η Μόσχα να αλλάξει τους συσχετισμούς το επόμενο διάστημα.

Περικυκλώνονται ουκρανικές πόλεις

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

Σε «Χάρκοβο, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη – βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος χθες Πέμπτη το βράδυ.

Το «ίδιο είδος» κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε. Ο ρωσικός στρατός προέλασε «περίπου 5 χιλιόμετρα» τις προηγούμενες 24 ώρες, υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια «ορμή», πάντως «όχι πολλή», σημείωσε.

“Children comforted by soldiers who are barely adults.”@mattfrei reports on the aftermath of the Mariupol women and children’s hospital attack, as Kyiv braces for further Russian strikes.

Δείτε εδώ : pic.twitter.com/ItBk1jmnNt

— Channel 4 News (@Channel4News) March 10, 2022

Καταστράφηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις η ρωσική οχηματοπομπή 

Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.

Children, severely injured by Russian shelling, were rushed to this hospital in Kharkiv for treatment. Sadly, not all of them survived 💔

Δείτε εδώ : pic.twitter.com/rSryDEhpks

— DW News (@dwnews) March 10, 2022

Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.

RAW: The situation was dire in Ukraine’s Mariupol, as civilians remained trapped without water or power amid heavy bombardment by Russian forces.

Shelling continued despite an attempted cease-fire to allow people to escape fighting.

Δείτε εδώ : pic.twitter.com/Sxmc71Gqan

— DW News (@dwnews) March 11, 2022

Tί έχει πετύχει σε δύο εβδομάδες ο Πούτιν

Από τη στιγμή που η διένεξη Ρωσίας – Δύσης, Ουκρανίας έφτασε στην πολεμική σύρραξη, το πεδίο της μάχης θα καθορίσει τις ισορροπίες. Ο στρατός του Πούτιν, σε διάστημα δύο εβδομάδων, έχει πάρει υπό την κυριαρχία του πέντε μεγάλες ουκρανικές πόλεις και πιο συγκεκριμένα τη Μελιτούπολη, το Τσερνόμπιλ, το Κονοτόπ, το Ντονιέτσκ και τη Χερσώνα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, και το Τσέρνιγκοφ καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, η ρωσική στρατιωτική ηγεσία έχει δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από άλλες πέντε μεγάλες πόλεις, τις οποίες θεωρεί κομβικής σημασίας για τον αποκλεισμό των ουκρανικών δυνάμεων και τη δημιουργία μία «ζώνης ασφαλείας», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, κατά μήκος των συνόρων της, με παράλληλο αποκλεισμό της Ουκρανίας σε οποιαδήποτε δίοδο προς τη θάλασσα.

Επόμενος στόχος η Οδησσός 

Επόμενος στόχος είναι η Οδησσός, οι κάτοικοι της οποίας ετοιμάζονται για τη ρωσική επίθεση. Οι στρατηγοί του Πούτιν θεωρούν κομβικής σημασίας την κατάκτηση και του λιμανιού της Οδησσού, προκειμένου να αποκλείσουν ολοκληρωτικά την κεντρική Ουκρανία από τη θάλασσα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr