ρωσικά στρατεύματα

Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να μην έχουν καταφέρει μεγάλη πρόοδο και να βιώνουν μεγάλες απώλειες.

Ο ρωσικός στρατός έχασε σχεδόν 10.000 στρατιώτες 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της ρωσικής εφημερίδας «Πράβντα», αλλά γρήγορα κατέβηκαν, ο ρωσικός στρατός έχει χάσει σχεδόν 10.000 στρατιώτες σε αυτές τις τέσσερις εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ σε 16.153 υπολογίζονται οι τραυματίες.

Αν αληθεύουν αυτοί οι αριθμοί, μιλάμε για βαρύτατες απώλειες, αν λάβει κανείς υπόψη ότι 15.000 Σοβιετικοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν μετά την εισβολή του 1979, αλλά σε διάστημα 10 ετών!

Όσο για το πώς μπορεί να έγινε η διαρροή με τον αριθμό των νεκρών, η Daily Mail αναφέρει ότι υπάρχουν εικασίες πως τα στοιχεία ανέβηκαν από φιλο-ουκρανό υπάλληλο του ιστοτόπου. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία είχε προηγουμένως παραδεχτεί στις 2 Μαρτίου ότι 498 στρατιώτες της είχαν χάσει τη ζωή τους.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Ουκρανία έχει υπολογίσει τους Ρώσους νεκρούς σε 15.000 -ενώ οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι απώλειες των Ρώσων φθάνουν τις 7.000.

Κόλλησε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, φωτογραφίες αλλά και στοιχεία από τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, όπως ανακοινώνονται επισήμως καθημερινά από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «κολλήσει» στην Ουκρανία.

Η Daily Mail αναφέρει ότι οι δυνάμεις του Πούτιν περνούν στην άμυνα και οχυρώνονται ενόψει ενός «μακροχρόνιου πολέμου».

Μάλιστα, αναφέρει ότι οι Ρώσοι φαίνεται πως ενισχύουν τη δική τους άμυνα γύρω από το Κίεβο, καθώς δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα φαίνεται να δείχνουν ρωσικές νάρκες τοποθετημένες βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Την Παρασκευή ο Denys Monastyrsky δήλωσε στο Associated Press ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί δυτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει το τεράστιο έργο της εξουδετέρωσης των εκρηκτικών υλών όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Τεράστιος αριθμός ναρκών έξω από το Κίεβο

«Ένας τεράστιος αριθμός βλημάτων έχει εκτοξευτεί και ένας μεγάλος αριθμός ναρκών έχει τοποθετηθεί στην Ουκρανία, και ένα μεγάλο μέρος τους δεν έχει εκραγεί, παραμένουν κάτω από τα χαλάσματα και αποτελούν πραγματική απειλή. Θα χρειαστούν χρόνια, όχι μήνες, για να τις εξουδετερώσουμε», είπε.

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν επίσης τοποθετήσει νάρκες σε γέφυρες, αεροδρόμια και άλλες βασικές υποδομές για να εμποδίσουν τους Ρώσους σε περίπτωση που επιχειρήσουν να περάσουν από εκεί.

«Δεν θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τις νάρκες από παντού, γι’ αυτό ζήτησα από τους διεθνείς εταίρους μας και τους συναδέλφους μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να προετοιμάσουν ομάδες εμπειρογνωμόνων για την αποναρκοθέτηση των περιοχών μάχης και των εγκαταστάσεων που βομβαρδίστηκαν», πρόσθεσε ο Μοναστίρσκι.

Σύμφωνα με τους Times, μια στρατιωτική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα ότι η τοποθέτηση ναρκών ήταν μέρος της νέας «αμυντικής στάσης» της Ρωσίας και δείχνει ότι ο πόλεμος έχει τραβήξει περισσότερο από ό,τι υπολόγιζαν.

Καμία σημαντική πρόοδος για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Αμερικανικό think tank αναφέρει ότι «οι ρωσικές δυνάμεις δεν έκαναν καμία σημαντική πρόοδο στις 21 Μαρτίου» και δεν «διεξήγαγαν σημαντικές επιθετικές επιχειρήσεις», συνεχίζοντας την προώθησή τους με «χαμηλής ποιότητας αποθέματα» και γεμάτες με προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής.

Την Κυριακή το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία προετοιμάζει τον λαό της «για έναν μακρύ πόλεμο», καθώς «οι δυνάμεις κατοχής έχουν χάσει την επιθετική τους δυνατότητα».

Και η επίσημη ενημέρωση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών μέσω του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δίνει την ίδια εικόνα, ότι δηλαδή οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν κολλήσει στη θέση τους και ότι τα κέρδη τους είναι περιορισμένα. Αναφέρει ακόμη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να αποκρούουν τις ρωσικές προσπάθειες κατάληψης της Μαριούπολης.

Η κάρτα του βρετανικού ΥΠΑΜ

  • Παρά τις άγριες μάχες, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να απωθούν τις προσπάθειες των Ρώσων να καταλάβουν τη Μαριούπολη.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις στα άλλα σημεία της Ουκρανίας υπέμειναν μια ακόμη ημέρα περιορισμένης προόδου με τις περισσότερες δυνάμεις κολλημένες.
  • Πολλές ουκρανικές πόλεις συνεχίζουν να δέχονται σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς από αέρος, με τα Ηνωμένα Έθνη να αναφέρει ότι πλέον 10 εκατ. Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους λόγω της ρωσικής εισβολής.

Τι λέει το ISW

Ίδια εικόνα και από την τελευταία αξιολόγηση της ρωσικής εισβολής από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), το οποίο στις 21 Μαρτίου ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «συνέχισαν να σημειώνουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο και να βομβαρδίζουν πολιτικές υποδομές στη Μαριούπολη» και ότι «δεν πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία, ούτε μπόρεσαν να επιλύσουν ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής».

Πρόσθεσε επίσης: «Οι ρωσικές δυνάμεις δεν διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις προς τις βορειοανατολικές ουκρανικές πόλεις Τσέρνιχοφ, Σούμι ή Χάρκοβο τις τελευταίες 24 ώρες».

Η έκθεση ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Πούτιν αναπτύσσουν «εφεδρείες χαμηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων υποστήριξης μάχης και μονάδων χαμηλής ετοιμότητας από την Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια, για να αντικαταστήσουν τις απώλειες σε μονάδες της πρώτης γραμμής».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr