Ουκρανία Κίεβο

Την Μπούκα επισκέφθηκαν νωρίτερα, μαζί με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ.

Η κ. φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μπορέλ και ο κ. Χέγκερ επισκέπτονται το Κίεβο τη μέρα που υιοθετήθηκε επίσημα το πέμπτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

It was important to start my visit in Bucha.

Because in Bucha our humanity was shattered.

My message to Ukrainian people:

Those responsible for the atrocities will be brought to justice.

Your fight is our fight.

I’m in Kyiv today to tell you that Europe is on your side. pic.twitter.com/oVEUOPDuD6

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 8, 2022

Τι περιλαμβάνει το πέμπτο πακέτο κυρώσεων – Ποια ρωσικά πλοία εξαιρούνται

Σημαντικά αραιωμένο, εν τω μεταξύ, όσον αφορά τον αποκλεισμό ρωσικών πλοίων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια, αποδεικνύεται το πέμπτο πακέτο, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Η ελληνική πλευρά, σε σύμπλευση με την Κύπρο και τη Μάλτα, πέτυχαν να περιοριστεί ο αποκλεισμός μόνο σε πλοία που είχαν ρωσική σημαία ως τις 24 Φεβρουαρίου.

Εξαιρούνται τόσο τα πλοία ρωσικών συμφερόντων που έχουν υιοθετήσει σημαίες ευκαιρίας, αλλά και τα πλοία που ναυλώνονται από εταιρείες ρωσικών συμφερόντων. Ακόμα και για τα πλοία με ρωσική σημαία, προβλέπονται εξαιρέσεις από τον αποκλεισμό για τη μεταφορά ορυκτών καυσίμων, αγροτικών ειδών και φαρμάκων.

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματούχο, η Επιτροπή θα επανέλθει στο ζήτημα της ναυτιλίας, καθώς – όπως είπε – υπάρχει περιθώριο αυστηροποίησης.

Συνολικά στο πέμπτο πακέτο περιλαμβάνονται 217 επιπλέον άτομα και 18 νέες οντότητες.

Σχετικά με τον άνθρακα, κοινοτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι μετά τον Αύγουστο παύει οριστικά κάθε αγορά του από τη Ρωσία.

Όπως ανέφεραν, οι απαγορεύσεις εξαγωγών, μαζί με όσες περιλαμβάνονται στο πέμπτο πακέτο, αγγίζουν τομείς συνολικής αξίας (προ της εισβολής) 22,8 δισ. ευρώ ετησίως – περίπου το 25% των εξαγωγών προς τη Ρωσία.

Οι απαγορεύσεις εισαγωγών κυμαίνονται μεταξύ 13,5-17 δισ. ευρώ (15-19% του συνόλου).

Οι εξαγωγές από την Ε.Ε. προς τη Ρωσία έχουν μειωθεί κατά ¾ σε αξία στην ίδια χρονική περίοδο πέρυσι εξαιτίας των κυρώσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πιέσεις για έκτο πακέτο κυρώσεων

Η πίεση για το έκτο πακέτο, εν τω μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το πολύνεκρο χτύπημα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία το πρωί, τάχθηκε υπέρ περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία και της αποστολής περισσότερων όπλων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη αξιωματούχο της Ε.Ε., πάντως, ο κ. Μπορέλ δεν θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πρόταση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι «απαιτείται ομοφωνία» για την επέκταση των κυρώσεων και ότι η εξάρτηση «πολλών κρατών-μελών» στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες παραμένει «μεγάλη». Τα περιοριστικά μέτρα «δεν πρέπει να πλήττουν τις οικονομίες των κρατών-μελών περισσότερο από ότι πλήττουν τη Ρωσία», τόνισε.

Σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, η ίδια αξιωματούχος ανέφερε ότι «δεν είμαστε ακόμα στο στάδιο των σοβαρών διαπραγματεύσεων» και ότι «δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής χειροπιαστά αποτελέσματα».

S-300 από Σλοβακία σε Ουκρανία

Στο μέτωπο της στρατιωτικής βοήθειας, η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι προμήθευσε την Ουκρανία με το σύστημα αεράμυνας S-300 (αντίστοιχο έχει και η Ελλάδα).

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται σύμβουλο του καγκελάριου Σολτς, το Βερολίνο ετοιμάζεται να εγκρίνει την προμήθεια 100 τεθωρακισμένων τύπου Marder για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού (αν και εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της χώρας ανέφερε νωρίτερα ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι εφικτό» καθώς οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα για την εθνική άμυνα της Γερμανίας).

Τη Δευτέρα, στο ΣΕΥ, αναμένεται πολιτική συμφωνία για τη διάθεση ακόμα 500 εκατομμυρίων ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, αυξάνοντας το συνολικό ποσό στα 1,5 δισ. ευρώ.

Πρώτη συνάντηση της νέας πλατφόρμας για κοινή προμήθεια αερίου – Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στα τέλη Μαΐου

Σε μία άλλη σημαντική εξέλιξη, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έλαβε χώρα χθες μέσω τηλεδιάσκεψης η πρώτη συνάντηση της νέας πλατφόρμας για την κοινή προμήθεια αερίου, LNG και υδρογόνου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι στις 30-31 Μαΐου θα λάβει χώρα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα εστιάσει στην Ουκρανία και σε θέματα άμυνας και ενέργειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr