Ακόμα ένα κομμάτι στο δύσκολο παζλ της ουκρανικής κρίσης φαίνεται ότι μπαίνει στη θέση του, τουλάχιστον σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του , το οποίο επικαλείται πληροφορίες από συνομιλίες Ρώσων αξιωματούχων του τομέα της άμυνας -πληροφορίες που φαίνεται ότι υπέκλεψαν αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες-, οι άνθρωποι αυτοί εκφράζουν αμφιβολίες για το αν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει ακριβή εικόνα για το πόσο δύσκολη και αιματηρή θα είναι μια ολική εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στην Ουκρανία.

Επιφυλάξεις για τα σχέδια του Κρεμλίνου

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι στις εκτιμήσεις που έγιναν από τις συνομιλίες προκύπτει πως κάποιοι άνθρωποι από τη ρωσική πλευρά δεν αντιλαμβάνονται πραγματικά ποιο είναι το σχέδιο σχετικά με την Ουκρανία, προσθέτοντας, μάλιστα ότι κάποιο Ρώσοι αξιωματούχοι το θεωρούν ως ένα σχέδιο που είναι πολύ δύσκολο να σταθεί. Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος που να αντιτέθεται ανοιχτά στο σχέδιο ή να αρνηθεί να εκτελέσει εντολή του Πούτιν.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι γκρινιάζουν επειδή τα σχέδιά τους αποκαλύφθηκαν από τα δυτικά ΜΜΕ, ωστόσο, σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες τα σχέδια αυτά έχουν αναβαθμιστεί και επεκταθεί, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι οι επιφυλάξεις και οι ανησυχίες βρήκαν τελικά ευήκκον ους στο Κρεμλίνο και υπήρξαν ουσιαστικές παρεμβάσεις στον σχεδιασμό και την οργάνωση των πλάνων για ενδεχόμενη πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Κατά «70% έτοιμη για εισβολή» η Ρωσία

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ρωσία έχει ήδη συγκεντρώσει στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα περίπου το 70% των δυνάμεων που χρειάζεται για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αν η εισβολή πραγματοποιηθεί, θα γίνει με τις δυνάμεις που ήδη βρίσκονται in situ. Επίσης, υπολογίζεται ότι σε μια τέτοια εισβολή το Κίεβο θα «πέσει» μέσα σε δύο ημέρες, οι απώλειες αμάχων θα ξεπεράσουν τις 50.000 και περίπου πέντε εκατομμύρια Ουκρανία θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Πάντως η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά τις εκτιμήσεις αυτές, τις οποίες και αποδίδει σε προπαγάνδα και επιχείρηση κατατρομοκράτησης. Μάλιστα, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Μόσχας στον ΟΗΕ, Ντιμίτρι Πολιάνσκι, έγραψε: «Η παραφροσύνη και η τρομοκρατία συνεχίζεται… Τι θα γινόταν αν λέγαμε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταλάβουν το Λονδίνα σε μια εβδομάδα και να προκαλέσουν 300.000 απώλειες αμάχων;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr