Άλλη μια προσπάθεια αποτροπής της κλιμάκωσης στην Ουκρανία έγινε, αυτή τη φορά από το Παρίσι.

Συνομιλία Ελιζέ-Κρεμλίνου

Συγκεκριμένα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είχε νωρίτερα την Παρασκευή ο Εμανουέλ Μακρόν, με θέμα συζήτησης την κλιμακούμενη ένταση γύρω από την Ουκρανία. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Κρεμλίνου, «οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τα μέτρα που ελήφθησαν και στις δύο χώρες για την καταπολέμηση της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Το βασικό θέμα της συνομιλίας ήταν η παροχή στη Ρωσία μακροπρόθεσμων, νομικά εξασφαλισμένων εγγυήσεων ασφαλείας, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των πρόσφατων ρωσοαμερικανικών συνομιλιών στη Γενεύη καθώς και αυτής στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες». Ο Πούτιν ανέφερε πως η Μόσχα θα μελετήσει προσεκτικά τις γραπτές απαντήσεις που έλαβε στις 26 Ιανουαρίου από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στα αιτήματα που είχε καταθέσει για εγγυήσεις ασφαλείας και στη συνέχεια θα αποφασίσει για τις επόμενες ενέργειές της.

Παράπονα Πούτιν

Ακόμη, «παραπονέθηκε» στον Γάλλο πρόεδρο ότι οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν έλαβαν υπόψη τις θεμελιώδεις ανησυχίες της Ρωσίας. «Οι απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να μην λαμβάνουν υπόψη τις κύριες ανησυχίες της Ρωσίας, όπως η αποτροπή επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, η εγκατάλειψη της ανάπτυξης συστημάτων κρούσης κοντά στα ρωσικά σύνορα, καθώς και η υποχώρηση της στρατιωτικής παρουσίας και υποδομής του μπλοκ στην Ευρώπη πριν από το 1997, όταν υπογράφηκε η Ιδρυτική Πράξη μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν και για το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Σημειώθηκε η εγγύτητα των θέσεων της Ρωσίας και της Γαλλίας, που υποστηρίζουν ενεργά τη συνέχιση των διεθνών προσπαθειών για τη διατήρηση και εφαρμογή του JCPOA, καθώς και της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που την ενέκρινε» κατέληξε το Κρεμλίνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr