Χωρίς κάποιο αποτελέσμα -μάλλον το αντίθετο- πραγματοποιήθηκε η νεά επικοινωνία των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας για την κρίση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, αφού και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν αμετανίκητες στις θέσεις τους.
ΗΠΑ προς Ρωσία: Αποσύρετε τώρα το στρατό σας
Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στη νέα επικοινωνία ήταν η δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, εφόσον δεν σκοπεύει να εισβάλει. «Εάν ο πρόεδρος Πούτιν πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο ή την αλλαγή καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ότι αυτή είναι η ώρα (η Μόσχα) να αποσύρει τους στρατιώτες και τον βαρύ οπλισμό και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο… ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια» είπε ο Μπλίνκεν.
Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του αναγνώρισε ότι υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία λέγοντας στη ρωσική τηλεόραση ότι «ο Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί ο διάλογος (σ.σ. για το θέμα της ασφάλειας της Ρωσίας). Θα δούμε πώς θα πάει».
Πούτιν: Σύγκρουση με τα ΝΑΤΟ αν…
Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Δύσης, λέγοντας ότι αγνόησε τις βασικές ανησυχίες της Μόσχας στις επίσημες απαντήσεις που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις ρωσικές απαιτήσεις για νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας. «Είναι ήδη ξεκάθαρο… ότι οι βασικές ανησυχίες της Ρωσίας αγνοήθηκαν», δήλωσε ο Πούτιν, αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος για την Ουκρανία να συνεχιστεί, προκειμένου να αποφευχθούν «αρνητικά σενάρια».
Πάντως, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Ρώσος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ αν η Ουκρανία έμπαινε στη Συμμαχία και στη συνέχεια επιχειρούσε να ξαναπάρει την Κριμαία από τη Ρωσία με τη βία. «Ας φανταστούμε ότι η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινά αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Εμείς υποτίθεται ότι θα πάμε σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ; Αυτό το έχει σκεφτεί κανείς; Προφανώς όχι», δήλωσε.
Πυρά κατά ΗΠΑ
O Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να προστατευτεί η ασφάλεια όλων των πλευρών. Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία για να περιορίσουν την Ρωσία. «Η Ουκρανία είναι απλά ένα εργαλείο για να πετύχουν τους στόχους τους. Αυτό μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους, τραβώντας μας σε κάποιο είδος ένοπλης σύγκρουσης και με τη βοήθεια των συμμάχων τους στην Ευρώπη, επιβάλλοντας τις αυστηρές κυρώσεις που συζητούν αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ», ανέφερε.
Tόνισε ταυτόχρονα ότι η τοποθέτηση αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων σε Ρουμανία και Πολωνία θα απειλούσε την ασφάλεια της Ρωσίας. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συνάντηση του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα σύντομα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από τις 23 Δεκεμβρίου που ο Ρώσος πρόεδρος έκανε δημόσιες δηλώσεις για την κρίση της Ουκρανίας.
Μπάιντεν: Είμαστε έτοιμοι…
Λίγες ώρες νωρίτερα, από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστελνε μήνυμα ετοιμότητας διά παν ενδεχόμενο, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνεχίζουν την έκκλησή τους για διπλωματία για την επίλυση της κρίσης σε σχέση με την Ουκρανία», αλλά «είμαστε έτοιμοι ό,τι κι αν συμβεί». Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ «εξέθεσαν την πλήρη έκταση της απειλής» που θέτει η Ρωσία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης τη Δευτέρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με τα νούμερα να αυξάνονται συνεχώς από τον Νοέμβριο. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι περίπου 130.000 στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή.


Πηγή: economico.gr