Μπορεί το Παρίσι να επιχείρησε να εκπέμψει μια νότα αισιοδοξίας σχετικά με την ουκρανική κρίση, μετά της επισκέψεις Μακρόν σε Μόσχα και Κίεβο, ωστόσο, ειδικά για την πρώτη συνάντηση, το παρασκήνιο που αποκαλύπτουν πηγές του Ελιζέ είναι πραγματικά εντυπωσιακό και δείχνει σε μεγάλο βαθμό και πώς αντιμετωπίζει η Ρωσία την κρίση αυτή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες από γαλλικές πηγές, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πέρασε μεγάλο μέρος των μαραθώνιων συνομιλιών που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν για την κρίση στην Ουκρανία, μιλώντας για αδικίες που χρονολογούνται από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσαν δύο πηγές από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου. Αναφορικά με τη συνάντηση της Δευτέρας στη Μόσχα, οι πηγές σημειώνουν ότι ο Μακρόν έμεινε κατάπληκτος από το πόσο διαφορετικός ήταν ο Πούτιν από τον άνθρωπο που είχε συναντήσει στη θερινή του κατοικία στη Γαλλική Ριβιέρα πριν από τρία χρόνια.

«Μάθημα ιστορικού ρεβιζιονισμού»

«Ο Πούτιν του έκανε μάθημα πέντε ωρών ιστορικού ρεβιζιονισμού», είπε μια από τις δύο πηγές, περιγράφοντας πώς ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Δύση παραβίαζε τις δεσμεύσεις προς την Μόσχα από το 1997 με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ για να συμπεριλάβει κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ. «Έτσι συνέχισε για ώρες, ξαναγράφοντας την Ιστορία από το 1997 και έπειτα. Σε πνίγει με αυτούς τους μακροσκελείς μονολόγους. Και ο πρόεδρος (Μακρόν) προσπαθούσε ξανά και ξανά να γυρίσει τη συζήτηση σε σημερινά ζητήματα», είπε η πηγή.

Αυτά τα σχόλια των γαλλικών πηγών έρχονται καθώς η Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, πραγματοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια στη γειτονική Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα και οι δυτικοί ηγέτες προειδοποίησαν ξανά για μεγάλης κλίμακας πολεμική σύγκρουση. «Αυτές οι περισσότερες από πέντε ώρες συνομιλιών μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πόσο διαφορετικός είναι ο σημερινός Πούτιν από τον Πούτιν πριν από τρία χρόνια», τόνισε η πηγή, η οποία ενημερώθηκε για το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών και μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Πιο επιθετικός ο Πούτιν

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απάντησε σε ερωτήσεις που υπέβαλε το Reuters σχετικά με τις αναφορές αυτές των γαλλικών πηγών. Ο ίδιος ο Πούτιν μιλά με αυξανόμενη δυσφορία για αυτό που αποκαλεί αποτυχία της Δύσης να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας σε θέματα ασφάλειας. «Ξέρετε, προσπαθήσαμε να τους μιλήσουμε για την αποφυγή ορισμένων ενεργειών εδώ και 30 χρόνια. Αυτό που λαμβάνουμε ως απάντηση είναι η πλήρης περιφρόνηση των ανησυχιών μας», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει το Reuters, oι ενέργειες του ίδιου του Πούτιν καθιστούν σαφές ότι έχει γίνει πιο επιθετικός, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής εγχώριων αντιπάλων του, της πίεσης σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους και τώρα της μαζικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα σύνορα με την Ουκρανία. Αλλά η συνάντηση με τον Μακρόν ήταν μια σπάνια ευκαιρία για έναν δυτικό ηγέτη να περάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί με τον Πούτιν και να επιχειρήσει να καταλάβει, πρόσωπο με πρόσωπο, την ψυχική του κατάσταση.

Η… μοναξιά του Μακρόν

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, ο Γάλλος ηγέτης ήταν μόνος του με τον Πούτιν, χωρίς βοηθούς και μόνο έναν διερμηνέα. Ο Μακρόν ταξίδεψε στη Ρωσία για να προσπαθήσει να κατευνάσει τις εντάσεις μεταξύ Μόσχας και δυτικών κρατών για την ουκρανική κρίση. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζει εισβολή στη γείτονά της, αν και η Μόσχα αρνείται τέτοια σχέδια.

Σύμφωνα με τη μία γαλλική πηγή, ο Πούτιν επέστρεψε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο θέμα της συμφωνίας του ΝΑΤΟ του 1997 που άνοιξε το δρόμο σε τρία κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ – Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχική Δημοκρατία – να ενταχθούν στη Συμμαχία. Ο Πούτιν, ανέφεραν οι πηγές, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως προδοσία των προηγούμενων υποσχέσεων της Συμμαχίας να μην επεκταθεί. Τα μέλη του ΝΑΤΟ αρνούνται ότι έχουν δοθεί ποτέ τέτοιες υποσχέσεις.

Πυρά κατά Ζελένσκι

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην εξέγερση της πλατείας Μεϊντάν του 2014 στο Κίεβο – η οποία οδήγησε στη φυγή του φιλορώσου Βίκτορ Γιανουκόβιτς εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων στους δρόμους – και στην εκλογή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 2019 ως προέδρου της Ουκρανίας. «Είπε ότι ήταν ένα πραξικόπημα και ότι ο Ζελένσκι είναι υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ», τόνισε μια από τις πηγές. Η εκλογή Ζελένσκι, ο οποίος αντικατέστησε έναν επίσης φιλοδυτικό πρόεδρο, χαρακτηρίστηκε από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ ως δίκαιη και με σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Μετά τις συνομιλίες της Δευτέρας, ο Μακρόν τόνισε στο επιτελείο του ότι όταν φιλοξένησε τον Πούτιν στη Γαλλία το 2019, ο ηγέτης του Κρεμλίνου φαινόταν «λιγότερο σκληρός και εστίαζε λιγότερο στην Ιστορία» από αυτήν τη φορά, σύμφωνα με μια δεύτερη πηγή. Ο Μακρόν είπε σε δημοσιογράφους, καθώς έφευγε από τη Μόσχα, ότι πίστευε ότι υπάρχει πραγματική προοπτική για αποκλιμάκωση, αν και τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να επισημάνουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη Ρωσία να υποχωρήσει και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι να ξεσπάσει μια ένοπλη σύρραξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr