Την ώρα που η ουκρανική κρίση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της, το Κίεβο πιέζει στην κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσιι Ρέζνικοφ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να λάβει σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών πρόσβασης ρωσικών πλοίων σε λιμάνια, ως απάντηση στα γυμνάσια του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.

«Το τίμημα της αναίδειας τους»

«Τώρα περιμένουμε επίσης μια ενιαία αντίδραση: όταν ρωσικά πλοία δεν μπορούν να εισέλθουν σε διεθνή λιμάνια, θα καταλάβουν το τίμημα της αναίδειας τους», έγραψε ο Ρέζνικοφ στο Twitter. Σε μια σχετική ανακοίνωση, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι οι ναυτικές δυνάμεις του είναι έτοιμες για οποιαδήποτε εξέλιξη ή πρόκληση από τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει ναυτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που η Ουκρανία τονίζει ότι έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη ναυτιλία στην περιοχή. Ήδη, έξι ρωσικά πολεμικά πλοία έφθασαν στη Μαύρη Θάλασσα από τη Μεσόγειο Θάλασσα για ναυτικά γυμνάσια, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που προσάρτησε η Μόσχα από την Ουκρανία το 2014, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Λιθουανία στέλνει Stinger στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία θα λάβει τις ερχόμενες μέρες αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger από την Λιθουανία, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια επίσκεψής της στο Κίεβο η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμονίτε. Η Ουκρανία έχει λάβει φορτία στρατιωτικής βοήθειας από συμμάχους του ΝΑΤΟ τις τελευταίες εβδομάδες για να ενισχύσει την άμυνά της μετά τη συγκέντρωση από τη Ρωσία περισσότερων από 100.000 στρατιωτών κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Αυξάνουμε τον αριθμό των στρατιωτικών εκπαιδευτών στη χώρα και παρέχουμε στην Ουκρανία επιπλέον όπλα και εξοπλισμό», δήλωσε η Σιμονίτε. «Τις ερχόμενες μέρες θα φτάσουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger από την Λιθουανία. Ελπίζω και εύχομαι ειλικρινά να μην χρειαστεί ποτέ η Ουκρανία να τους χρησιμοποιήσει», πρόσθεσε η Λιθουανή πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr