Ουκρανία υβριδικός πόλεμος

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξαπολύσει πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Μόσχα μπλοφάρει – αλλά η απειλή πολέμου ίσως είναι χειρότερη γι΄αυτούς και από τον ίδιο τον πόλεμο, σύμφωνα με Γερμανό διπλωμάτη.

Ένας πόλεμος φαντάζει τόσο απίθανος όσο και μια… εισβολή εξωγήινων

Ίσως αυτό είναι αναμενόμενο για τη δυτικοευρωπαϊκή νοοτροπία, καθώς όπως επισημαίνει ο Ιβάν Κράστεφ, πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερης Στρατηγικής στη Βιέννη σε άρθρο του στους New York Times, για τους Ευρωπαίους που έχουν απολαύσει πολλές δεκαετίες ειρήνης στη Δυτική Ευρώπη και έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και το αέριο, ένας πόλεμος φαντάζει τόσο απίθανος όσο και μια… εισβολή εξωγήινων.

Αμφιβολίες για την πραγματική απειλή που μπορεί να συνιστά για τη χώρα του η παρουσία 130.000 Ρώσων στρατιωτών στα σύνορά της εκφράζει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη αλλά αμφισβητήσιμη. Πώς εξηγείται αυτό;

Η απάντηση είναι μάλλον παράδοξη

Η απάντηση είναι μάλλον παράδοξη: Δυτικοευρωπαίοι και Ουκρανοί αμφιβάλλουν ότι οι Ρώσοι θέλουν να εισβάλουν στην Ουκρανία, όχι επειδή θεωρούν πιο ήπιο τον κ. Πούτιν από ό,τι η Ουάσιγκτον, αλλά επειδή τον θεωρούν ακόμη πιο κακόβουλο.

Ο πόλεμος, όπως αναφέρουν, δεν είναι το αγαπημένο παιχνίδι του Κρεμλίνου – αυτό μάλλον είναι μια εκτεταμένη γκάμα πολιτικών με απώτερο στόχο την αποσταθεροποίηση της Δύσης. Για την Ευρώπη, η απειλή πολέμου μπορεί να αποβεί πιο ολέθρια και από τον ίδιο τον πόλεμο.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι στόχος του κ. Πούτιν είναι μια συμβολική απομάκρυνση από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων που έφερε η δεκαετία του 1990, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας

Αυτό απαιτεί τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας που θα αναγνωρίζει τη ρωσική σφαίρα επιρροής στον μετασοβιετικό χώρο και θα απορρίπτει την οικουμενικότητα των Δυτικών αξιών, επισημαίνει ο κ. Κράστεφ.

Δηλαδή, αντί για την παλινόρθωση της Σοβιετικής Ένωσης, ο στόχος της Μόσχας είναι η επάνοδος αυτού που ο κ. Πούτιν θεωρεί ως ιστορική Ρωσία.

Για τους Δυτικοευρωπαίους η στρατηγική της Μόσχας είναι υβριδική, γιατί αυτό την βολεύει περισσότερο: Στρατιωτική παρουσία στα σύνορα με την Ουκρανία σε συνδυασμό με εκβιαστική χρήση των ενεργειακών ροών και με κυβερνοεπιθέσεις.

Ο κ. Πούτιν φέρεται να θεωρεί ότι η πολιτική της μέγιστης πίεσης, χωρίς όμως εισβολή μπορεί να διχάσει και να παραλύσει το ΝΑΤΟ.

Γερμανική απροθυμία

Για να δει κανείς πώς μπορεί να γίνει αυτό, τονίζει ο κ. Κράστεφ στους NYT, αρκεί κανείς να δει τη μετακίνηση του Βερολίνου: Πριν την τρέχουσα κρίση η Γερμανία συνιστούσε τον στενότερο σύμμαχο της Ουάσιγκτον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα πολλοί στην αμερικανική πρωτεύουσα αμφισβητούν τη βούληση του Βερολίνου να αντισταθεί στη Ρωσία, μολονότι οι γερμανορωσικές σχέσεις βρίσκονται σε ταχεία επιδείνωση. Πολλοί Ανατολικοευρωπαίοι ενοχλούνται από την απροθυμία της Γερμανίας να σπεύσει προς υποστήριξή τους.

Οι γερμανικές δυσκολίες αποτελούν ένδειξη του τι μπορεί να συμβεί εάν ο κ. Πούτιν συνεχίσει να πορεύεται με τον ίδιο τυχοδιωκτισμό, χωρίς να προσφέρει στη Δύση τη σαφή εξέλιξη μιας πραγματικής εισβολής.

Απροετοίμαστη η Δυτική Ευρώπη για την υβριδική στρατηγική της Μόσχας 

Η Δυτική Ευρώπη φαίνεται απροετοίμαστη για αυτήν την υβριδική στρατηγική εκ μέρους της Ρωσίας, και ίσως δεν αντέξει την πίεση των ενεργειακών απειλών – η αντοχή της θα αποβεί κρίσιμη σε αυτή την αντιπαράθεση.

Η απάντηση βεβαίως βρίσκεται στην ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, την ποικιλία ενεργειακών πηγών και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, επισημαίνει ο κ. Κράστεφ. Μέχρι τότε, θα αρκεί στον κ. Πούτιν η απειλή πολέμου για να πετύχει τους σκοπούς του.

Πηγή: The New York Times

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr