Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε σήμερα πως “έκανε τα πάντα” για τη χώρα του, προτού συμφωνήσει τελικά στο νέο Ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. Ευρώ για την Ουκρανία, προσθέτοντας, ότι απέτρεψε τον κίνδυνο να χάσει η Βουδαπέστη Ευρωπαϊκούς πόρους.

Οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν χθες ομόφωνα – σε έκτακτη σύνοδο κορυφής – να προσφέρουν πολύτιμη οικονομική βοήθεια 50 δισ. Ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην Ουκρανία, σε μια συμφωνία που ενέκρινε το σύνολο του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού προϋόλογισμού.

Η συμφωνία χθες επήλθε πολύ γρήγορα και χωρίς διαστροφές, παρά το γεγονός, ότι στις εβδομάδες που προηγήθηκαν η Ουγγαρία συνέχιζε να διατρανώνει την αντίθεσή της στην παροχή επιπλέον οικονομικών πόρων στο Κίεβο, ένα ζήτημα μάλιστα για το οποίο είχε ασκήσει βέτο στην έγκριση του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού κατά την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.. Αυτή ήταν άλλωστε και η αιτία σύγκλησης της χθεσινής έκτακτης συνόδου κορυφής.

Η Ουγγαρία χαρακτηρίζεται από πολλούς πολιτικούς παρατηρητές ως η πλέον “Ρωσόφιλη” χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή αρνείται να συναινέσει στην οικονομική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Στην καθιερωμένη συνέντευξή του στον κρατικό (Ουγγρικό) ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα, ο κ.Ορμπάν δήλωσε, ότι η χθεσινή Ευρωπαϊκή συμφωνία στην οποία συναίνεσε “ήταν καλή”. “Έκανα τα πάντα”, τόνισε, για να προσθέσει: “Αν δεν είχε επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και η Ουγγαρία εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί το δικαίωμά της στο βέτο, τότε οι 26 χώρες-μέλη θα είχαν συμφωνήσει να στείλουν τα χρήματα στην Ουκρανία… και θα είχαν πάρει πόρους που προορίζονταν για την Ουγγαρία και θα τους έστελναν και αυτούς στην Ουκρανία. Αυτό γιατί θα ήταν καλό;”, διερωτήθηκε για τον εκβιασμό με τον οποίο κατά δήλωσή του βρέθηκε χθες αντιμέτωπος.

“Δεν στέλνουμε όπλα (στην Ουκρανία), παίρνουμε τα χρήματά μας από τις Βρυξέλλες και θα συνεισφέρουμε στην πολιτική χρηματοδότηση της Ουκρανίας”, εξήγησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Αφού αποδέσμευσε τον Δεκέμβριο κάποιους από τους Ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονταν για την Ουγγαρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να παρακρατά περίπου 20 δισ. Ευρώ από τη Βουδαπέστη λόγω των ανησυχιών για το κράτος Δικαίου στην Ουγγαρία.

Στη σημερινή του συνέντευξη, ο κ.Ορμπάν επανέλαβε, ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος από την έναρξη του πολέμου και “ο χρόνος είναι με το μέρος της Ρωσικής πλευράς”.

The post Ούγγρος πρωθυπουργός: Αμάρτησα για τη χώρα μου – Ο εκβιασμός και το δίλημμα που αντιμετώπισε στην χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Πηγή: economico.gr