Ακόμα και πάνω από τα δεδομένα προ πανδημίας του κοροναϊού κινείται ο τουρισμός στην Ελλάδα, δίνοντας σήμα αισιοδοξίας για μεγαλύτερη και ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

Πάνω και από το 2019

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ελλάδα αναδεικνύεται νικήτρια στον αγώνα για την ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη, παρά την αναζωπύρωση της πανδημίας, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και τις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών. Επικαλούμενη στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας OAG, η εφημερίδα σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι οι θέσεις στις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί τον Αύγουστο στην Ευρώπη είναι μειωμένες κατά 31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 – δηλαδή ο αριθμός των επιβατών παραμένει σαφώς κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα – στα δρομολόγια προς την Ελλάδα η κίνηση τον Αύγουστο έχει ξεπεράσει τα προ κοροναϊού δεδομένα, και είναι αυξημένη κατά 2%. Αντίθετα, μεγάλη πτώση παρατηρείται σε άλλους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ισπανία, όπου οι αντίστοιχες θέσεις για πτήσεις είναι μειωμένες κατά 25%.

Μεγάλο ενδιαφέρον από τρεις χώρες

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times, «τα σταθερά μηνύματα από την Ελλάδα, ότι είναι ανοιχτή στον τουρισμό, φαίνεται ότι αποφέρουν καρπούς». Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κύριοι παράγοντες για την ανάκαμψη των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα, είναι το μεγάλο ενδιαφέρον από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Κατά την OAG η προγραμματισμένη χωρητικότητα των πτήσεων από αυτές τις τρεις αγορές είναι αυξημένη κατά 25%, 31% και 26% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, παρά το παρά το γεγονός ότι το 2019 ήταν χρονιά-ρεκόρ όσον αφορά τις αφίξεις στην Ελλάδα.

Πολύ θετικά τα αποτελέσματα του Ιουλίου

Σημειώνεται ότι με βάση τις φόρμες εντοπισμού επιβατών PLF, οι αφίξεις από το εξωτερικό τον Ιούλιο (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και οδικές αφίξεις) σημείωσαν άνοδο κατά 45,4% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, με πάνω από 2 εκατ. φέτος σε σύγκριση με το 1,34 εκατομμύριο αφίξεων τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Eπιπλέον, στα θετικά για τον φετινό Ιούλιο και σε αντίθεση με πέρυσι, έχουν ανοίξει και τα 10.000 ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, με τη μέση πληρότητα, ανάλογα με τον προορισμό, να έχει φτάσει προοδευτικά έως το τέλος του μήνα στο 60%-85% πανελλαδικά, πέραν φυσικά και των υψηλών ποσοστών, αγγίζοντας ακόμη και το 90% που καταγράφεται στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.

Οι πρωταθλητές στις αφίξεις

Τον φετινό Ιούλιο οι αφίξεις με όλα τα μέσα από την (πρώτη) Γερμανία είναι στις 345.000, ακολουθεί η Γαλλία με 172.000, η Πολωνία με 163.000 και εν συνεχεία Ιταλία, Ολλανδία και Ρουμανία με νούμερα -και οι τρεις- πάνω από τις 100.000. Τα συμπληρωμένα PLF από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεύτερη αγορά για τη χώρα μας που άνοιξε φέτος στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου λόγω του μέτρου της καραντίνας με την επιστροφή στη χώρα, είναι στους 98.000 ταξιδιώτες – και εδώ είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη συνέχεια, δεδομένου ότι οι προσδοκίες από τη βρετανική αγορά είναι ότι θα κινούνταν καλύτερα από τις αρχές Αυγούστου και μετά. Η αγορά των ΗΠΑ -από τις πλέον σημαντικές λόγω δαπάνης- βρίσκεται στην 9η θέση της συνολικής κατάταξης των αγορών με τις περισσότερες αφίξεις για τη χώρα μας, ενώ πολύ περιορισμένος είναι ο αριθμός των αφίξεων από τη Ρωσία, μόλις στις 25.000, λόγω του μειωμένου αριθμού των πτήσεων σε αυτή τη φάση από τη ρωσική αγορά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr